Ajankohtainen

Koronasta kuntoon - vertaistukea pitkäkestoisesta koronataudista toipuville aikuisille

Julkaistu 12.4.2023 7.00

Koronasta kuntoon -hanke tarjoaa tietoa ja tukea fyysisen toimintakyvyn sekä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen pitkäkestoisesta COVID-19:stä toipuville.

Osalla koronavirusinfektioon sairastuneista infektioon liittyvä oireilu voi jatkua vielä kuukausiakin akuutin vaiheen jälkeen. Pitkäkestoisesta COVID-19:stä puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta. Tavallisia oireita ovat muun muassa uupumus, muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet, päänsärky, yskä, hengitysvaikeudet, rytmihäiriötuntemukset, lihaskivut ja myös monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet.

Filha ry:n ja Hengitysliiton Koronasta kuntoon -hankkeessa järjestetään verkkokursseja ja verkkovertaisryhmiä sekä koulutetaan vapaaehtoisia ohjaamaan vertaistoimintaa. Hankkeen toiminnassa ei anneta henkilökohtaista terveysneuvontaa, vaan tarkoituksena on tukea pitkäkestoisesta COVID-19:sta toipuvia vertaistoiminnan keinoin. Hanke toimii STEA-avustuksella vuosina 2022-2024.

Voimauttavaa vertaistukea verkkovertaisryhmistä

Haluaisitko jutella jonkun kanssa, joka on samanlaisessa tilanteessa kuin sinä? Koronasta kuntoon -verkkovertaisryhmissä pääset jakamaan omia kokemuksiasi ilman paineita tai odotuksia tasavertaisesti muiden kanssa.

Verkkovertaisryhmät on tarkoitettu aikuisille, joilla on pitkittyneitä koronaoireita ja jotka kaipaavat vertaistukea omalle toipumisen polulleen. Verkkovertaisryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa viiden kuukauden aikana. Ryhmätapaamiset järjestetään arkisin. Valittavissa on mahdollisuuksien mukaan päiväryhmä tai iltaryhmä. Yhden tapaamisen kesto on 1 - 2 tuntia. Ryhmän toimintaa suunnitellaan osallistujien kanssa.

Oman selviytymistarinan jäsentämistä tarinapajoissa

Verkossa toteutettavat Koronasta kuntoon -tarinapajat tarjoavat mahdollisuuden oman tarinan sanoittamiseen, jäsentämiseen ja jakamiseen samankaltaista kokeneiden ryhmässä. Tarinapajat on suunnattu kaikille oman tarinan kirjoittamisesta kiinnostuneille pitkäkestoisesta koronataudista toipuville, mutta aivan erityisesti vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneille.

Haluaisitko tukea muita ja toimia vapaaehtoistehtävässä?

Filha ry kouluttaa Koronasta kuntoon -hankkeen vapaaehtoistehtäviin yhteistyössä hankejärjestökumppani Hengitysliiton kanssa. Vapaaehtoistehtävissä toimiville tarjotaan jatkokoulutusta, ohjausta ja virkistystä. Vertaistoiminnassa samankaltaisessa elämäntilanteessa elävät ihmiset kohtaavat toisensa ja vaihtavat ajatuksia ja kokemuksia. Vertaisohjaajana olet mahdollistamassa keskustelua luottamuksellisessa, ymmärtävässä ja rennossa ilmapiirissä. Vertaistukijana olet keskustelukumppani, jonka kanssa sairastunut voi pohtia mieltä askarruttavia asioita.

Kokemustoimijuus puolestaan on esiintymistehtävä, jossa voimavarana ja ydinsisältönä on vaikuttava kokemustieto. Kokemustoimijana jäsennät oman sairastumisen ja selviytymisen kokemuksesi jaettavaksi luentojen, puheenvuorojen tai keskustelujen muodossa erilaisille yleisöille.

Hae mukaan Koronasta kuntoon -intensiiviverkkokursseille ja -verkkovertaisryhmiin (hyvakysymys.fi): https://www.hyvakysymys.fi/kurssi/koronastakuntoon/hae-mukaan-koronasta-kuntoon-intensiiviverkkokursseille-ja-verkkovertaisryhmiin/

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Filha ry ja Hengitysliitto löytyvät Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Kirjoittanut: Kiti Haukilahti, asiantuntija, Hengitysliitto, kiti.haukilahti@hengitysliitto.fi

Lisätietoja hankkeesta: Herkko Ryynänen, hankevastaava, Filha ry, herkko.ryynanen@filha.fi