Ajankohtainen

Korento ry tarjoaa vertaistukea endometrioosin kanssa eläville

Julkaistu 24.3.2022 8.00

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa Suomessa jopa 200 000 ihmistä, mutta esiintyvyydestään huolimatta tauti on monelle tuntematon ja diagnoosiviive edelleen 6–9 vuotta.

​​​​

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on yksi Vertaistalon hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Korento ry on valtakunnallinen potilasjärjestö, joka toimii endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä) ja vulvodynian kanssa elävien edunvalvojana. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia vertaistuen antamiseen ja saamiseen edustamiensa sairauksien ja oireyhtymien kanssa eläville sekä niitä itsellään epäileville. Lisäksi järjestö tarjoaa ja jakaa tietoa ja muuta tukea näihin sairauksiin ja oireyhtymiin liittyen kaikille, joita aihe koskettaa, kuten niiden kanssa eläville sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisille.

Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27.3.2022. Teemaviikon tarkoituksena on lisätä tietoa endometrioosin vaikutuksista elämänkaaren eri vaiheissa.

Mikä endometrioosi?

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosin oireisiin kuuluvat voimakkaat kivut kuukautiskierron eri vaiheissa. Kipuja esiintyy useimmiten alavatsan, lantion ja sukuelinten alueella. Hoitamattomana kipu voi kroonistua.

Endometrioosin oireisiin voi kuulua myös voimakasta turvotusta, virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä oireita, pahoinvointia ja kroonista väsymystä. Endometrioosi voi heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka oireita pystytään hoitamaan, mutta lopullista parannuskeinoa sairauteen ei ole.

Miten voin olla mukana?

Endometrioosiviikon tavoitteena on herättää avointa keskustelua endometrioosista sekä tuoda esille, kuinka suurta joukkoa sairaus koskettaa. Vuoden 2022 teemana on elinkaari. Teemaviikolla nostetaan esille erityisesti, mitä vaikutuksia endometrioosilla on elämän eri vaiheissa. Maalaamme Suomen keltaiseksi luennoilla, webinaarilla, sosiaalisen median postauksilla sekä jakamalla tarinoita ja marssimalla yhdessä kolmessa eri kaupungissa. Teemaviikolla järjestetään myös vertaistuellisia tapahtumia. Endometrioo​siviikon koko ohjelmaan voit tutustua täältä:

Korento ry järjestää monenlaista toimintaa myös teemaviikon ulkopuolella. Vertaistukea järjestetään sekä kasvokkain että etänä. Endometrioosia sairastaville on tarjolla vertaistukea muun muassa aktiivisessa Facebook-ryhmässä, vertaistukichateissa ja kasvokkain tapaavissa vertaistukiryhmissä. Korennon tarjoaman vertaistuen mahdollistavat vapaaehtoisemme, jotka tietävät, mitä tarkoittaa elää gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa. Joukkoomme mahtuu aina uusia vapaaehtoisia eli mikäli merkityksellinen vapaaehtoistehtävä kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä! Uusille vapaaehtoisille järjestetään koulutus lauantaina 9.4.2022. Lisätietoa Korento ry:n vapaaehtoistehtävistä ja tulevasta koulutuksesta löydät yhdistyksen kotisivuilta.

Kirjoittaja: Anna Halminen, järjestökoordinaattori, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry