Ajankohtainen

Kohtaaminen poikkeuksellisina aikoina

Julkaistu 24.3.2020 22.00

Koronavirusepidemiasta johtuen monet yhdistykset ovat joutuneet tauottamaan kasvokkain tapahtuvaa toimintaansa.

Myös OLKA-toiminta on joutunut keskeyttämään sairaaloissa tapahtuvan vertaistuen, vapaaehtoistoiminnan sekä yhdistysten teemapäivät. Tilanne on meille kaikille aivan uusi ja aiheuttaa kenties hämmennystä, epätietoisuutta, ahdistusta ja pelkoa omaan sairauteen liittyvien huolien ja murheiden lisäksi. Nyt jos koskaan kaipaamme toisiamme.

Vaikka emme tällä hetkellä voi tavata toisiamme fyysisesti, sen ei tarvitse kuitenkaan estää meitä kohtaamasta toisiamme, keskustelemasta toistemme kanssa ja antamasta tukea toisillemme. Onneksi nykyinen teknologia antaa siihen hyviä mahdollisuuksia, ja monet järjestöt tarjoavatkin puhelinvertaistuen lisäksi myös erilaista verkkovertaistukea.

Älä jää yksin - tukea on tarjolla

Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löydät vertaistukea tarjoavien kansanterveys- ja potilasyhdistysten yhteystietoja. Jokaisen toimijan tiedoissa on ilmoitettu symboleilla, millaista tukea yhdistys tarjoaa, kuten puhelintuki tai Facebook-ryhmät.

Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunta (PuhEet) listaa sivuillaan järjestöjä ja toimijoita, jotka tarjoavat tukea puhelimitse tai verkossa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tarjoamasta tuesta löydät tietoa myös SOSTE ry:n sivuilta.

Uusimaalaiset.fi-palvelussa yhdistykset ja muut toimijat voivat ilmoittaa korona-avusta, toiminnasta ja tuesta. Sivustoa päivitetään yhdistysten ilmoitusten perusteella.

Koronavirukseen liittyvä tilanne Suomessa aiheuttaa monissa epätietoisuutta ja huolta. Omaa oloa voi helpottaa esimerkiksi Mielenterveystalon sivuilta löytyvillä neuvoilla ja harjoitteilla. Myös MIELI Suomen mielenterveys ry on koonnut sivuilleen keinoja, joilla pelkoa ja huolta voi lievittää.

Kirjoittanut: Heidi Lindroos, viestinnän harjoittelija, OLKA/EJY ry ja Elina Heino, vertaistukikoordinaattori, OLKA/EJY ry