Ajankohtainen

Keski-Uusimaa Vertaistalon rakennustalkoissa

Julkaistu 7.11.2019 11.00

Keski-Uudellamaalla kartoitettiin, kuinka moni alueella toimivista, vertaistukea tarjoavista potilasyhdistyksistä on ilmoittanut tietonsa Vertaistaloon.

Muutama viikko sitten vietettiin Kansainvälistä vertaistuen päivää. Oli hienoa nähdä sosiaalisessa mediassa, kuinka monet yhdistykset toivat esiin omaa arvokasta vertaistukitoimintaansa sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kuinkahan paljon näitä toimijoita itse asiassa on? Tähän me parhaillaan etsimme vastausta Keski-Uudenmaan osalta.

Kartoitukseemme kuuluu Hyvinkään sairaanhoitoalueen kuusi kuntaa: Hyvinkää, Nurmijärvi, Tuusula, Järvenpää, Pornainen ja Mäntsälä. Ensitöiksemme haimme näiden kuntien yhdistykset Patentti- ja rekisterihallituksen sähköisestä yhdistysrekisteristeristä rekisteriin merkityn kotipaikan mukaan. Hakutuloksista poistettiin yhdistykset, jotka eivät ole jättäneet PRH:lle ilmoitusta viimeisen viiden vuoden aikana. Sitten poimimme listasta potilasyhdistykset.

Kuvio 1. Hyvinkään sairaanhoitoalueen potilasyhdistysten lukumäärä PRH:n yhdistysrekisteriin merkityn kotikunnan mukaan. Potilasyhdistyksiä löytyi yhteensä 57. Halusimme seuraavaksi tietää, ilmoittavatko he internetsivuillaan tarjoavansa vertaistukea, ja jos tarjoavat, niin ovatko he vieneet tietonsa myös Vertaistalo.fi-palveluun.

Kuuden kartoituskuntamme alueella vertaistukea näyttäisi tarjoavan 39 yhdistystä. Vertaistalosta niistä puolestaan löytyy 16. Vertaistalon paikkakuntakohtaisista hauista löytyy lisäksi valtakunnallisia ja muille paikkakunnille rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka ovat merkanneet toimivansa myös alueemme kunnissa.

Kaavio 2. Hyvinkään sairaanhoitoalueella vertaistukitoimintaa tarjoavien potilasyhdistysten määrä ja löydettävyys Vertaistalosta
Etsijän ja tarvitsijan näkökulmasta hienointa tietysti olisi, että vertaistuen palvelut löytyisivät helposti ja kaikki kootusti yhdestä paikasta. Tämä on tavoitteemme ja Vertaistalo.fi on siihen osoitteemme.

Näin ollen seuraavaksi postitamme talkookutsuja niille alueemme yhdistyksille, jotka eivät ole vielä Vertaistaloon toimintaansa vieneet. Lisäksi kartoitamme ne muille paikkakunnille rekisteröidyt ja valtakunnalliset toimijat, joilla tosiasiallisesti on vertaistukitoimintaa alueemme kunnissa. Työmme siis jatkuu, mutta kyllä meillä jo melko kattava vertaistuen pohjapiirros Keski-Uudenmaan osalta on.

 

Kirjoittanut: järjestökoordinaattori Senja Liikonen, Vertaistuen polku sairaalasta kotiin -hanke/OLKA-Hyvinkää ja järjestöassistentti Jaro Karkinen, Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto.