Ajankohtainen

Kehäteoria havainnollistaa tuettavan ja tukijan rooleja

Julkaistu 5.9.2019 16.00

Oma tai läheisen vakava sairastuminen aiheuttaa kriisin sairastuneelle sekä hänen lähipiirilleen.

Psykologit Susan Silk ja Barry Goldman ovat kehittäneet kehäteorian helpottamaan ajattelua kriisin keskellä. Mikäli kriisi koskettaa sinua itseäsi, olet aivan sisimpänä kehällä, mutta jos kriisi ei kohdistu sinuun, olet ulommalla kehällä.

Kehä rakentuu seuraavasti:

  1. Piirrä ympyrä ja kirjoita ympyrän sisälle kriisissä olevan ihmisen nimi.
  2. Piirrä toinen ympyrä ensimmäisen ympyrän ulkopuolelle ja kirjoita siihen henkilö, jota kriisi koskee toiseksi eniten.
  3. Jokaisessa isommassa ympyrässä on seuraavaksi läheisemmän ihmisen nimi; lapset ja vanhemmat tulevat aina ennen etäisempiä sukulaisia, läheiset ystävät aiemmin kuin etäiset.

Sairastunut sijoittuu kehän keskelle. Jokainen isompi kehä esittää seuraavaksi läheisimpiä ihmisiä.

Säännöt kehässä

 Kehän keskellä oleva ihminen voi sanoa mitä vaan kenelle vaan: hän voi valittaa ja surra tai kyseenalaistaa koko sairastumisensa. Muutkin saavat toimia näin, mutta vain oman rinkinsä ulkopuolisille ihmisille. Kun keskustelet sellaisen henkilön kanssa, joka on sisemmällä kehällä kuin sinä, tehtäväsi on auttaa ja tukea.

Auttamisessa kuuntelu on usein tärkeämmässä roolissa kuin puhuminen. Kun puhut, mieti, onko puheesi tukevaa ja lohduttavaa ja mikäli se ei ole, niin älä sano sitä mitä aioit. Neuvojen antamista tulee välttää – kriisissä oleva ei kaipaa neuvoja, vaan tukea. Voit pahoitella tapahtunutta ja sanoa, että tämä on varmasti vaikeaa sinulle. Ei kannata kertoa siitä, mitä kamalaa sinulle itsellesi on tapahtunut tai neuvoa, että jos olisin sinä, tekisin näin. Älä myöskään sano, että tämä todella masentaa minua. Voit toki valittaa ja surra, mutta sinun täytyy kohdistaa se ulkokehälle olevalle henkilölle, ei ympyrän sisäpuolelle olevalle.

Vertaistukijan rooli kehässä

 Vertaistukijan sijoittuminen ulkokehälle mahdollistaa sen, että kriisissä oleva ihminen tai hänen lähimmäisensä voi purkaa mieltään rauhassa. Sairastunut usein suojelee omia lähimmäisiään, eikä välttämättä uskalla puhua kaikista kipeimmistä aiheista heidän kanssaan. Vertaistukija voi toimia kuuntelijana ja oman vastaavan kokemuksensa kautta hän ymmärtää sairastunutta aivan eri tavalla. Vertaistukijan oma rooli mahdollistaa tukemisen ulkoapäin ympyrästä, sillä vertaistukija ei ole osallisena kriisissä henkilökohtaisesti. Juttukaverina toimiva taas voi suunnata keskustelun aivan muihin asioihin kuin sairauteen ja antaa sairastuneelle välillä ”hengähdystauon” sairastamisesta.

Lue lisää kehäteoriasta (Psychology Today)
Lue lisää kriisissä olevan ihmisen kohtaamisesta ja kehäteoriasta (YLE) 

Kirjoittanut: Niina Hakala, hankekoordinaattori / OLKA Vaasa, Pohjanmaan Yhdistykset ry