Ajankohtainen

Kaksoisaistivamma - kun on vaikea kuulla ja nähdä

Julkaistu 28.6.2023 12.30

Kaksoisaistivamma aiheuttaa haasteita tiedonsaantiin, vuorovaikutukseen ja liikkumiseen. Suomen Kuurosokeat ry on valtakunnallinen yhdistys, jonka tavoitteena on kuurosokeiden ja kuulonäkövammaisten omaehtoinen ja itsenäinen elämä.

Kuurosokeita ja kuulonäkövammaisia henkilöitä on Suomessa alle 1200. Suomen Kuurosokeat ry työskentelee saavutettavuuden, esteettömyyden ja YK:n vammaissopimuksen edistämiseksi kaikkien arjessa. Yhdistys tuottaa asumispalveluja, ympärivuorokautista hoivaa, kuntoutusta ja järjestää opintopiirejä, kerhoja, kursseja ja koulutusta kuurosokeille ja kuulonäkövammaisille, sillä heidän on vaikea osallistua valtaväestölle suunnattuihin ryhmiin. Vaikeuksia aiheuttaa muun muassa se, että samanaikainen opetuksen seuraaminen ja asian tekeminen ei aina onnistu, koska tulkki tulkkaa viittomalla kädestä käteen taktiilisti. Asiakkailla on myös erityisiä tarpeita tilojen esteettömyyden suhteen, ja tällaiset tilat löytyvät Kuurosokeiden toimintakeskuksesta.

Ryhmään kuuluminen vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja tasavertaisuuden tunnetta

Yhdistyksen koordinoimassa toiminnassa korostuu vertaistuki ja yhteisöllisyys. Esimerkiksi paikalliset ja valtakunnalliset kerhot ovat vertaistuen helmiä: ne kokoavat saman alueen kuurosokeita ja kuulonäkövammaisia yhteen. Ihmiselle on tärkeää kuulua ryhmään ja kokea olevansa sen tasavertainen jäsen.

Kuurosokeiden ja kuulonäkövammaisten henkilöiden vuorovaikutus tapahtuu suomeksi ja suomalaisella viittomakielellä ja lisäksi monin yksilöllisiin kommunikaatiokeinoin. Käytössä on myös erilaisia apuvälineitä. Yhdistyksessä on vakituisissa työsuhteissa kuuroja, sokeita, kuulonäkövammaisia ja kuulevia sekä näkeviä henkilöitä. Moninainen työyhteisö on suuri rikkaus, ja yhdistys tarjoaa myös kohderyhmän nuorille harjoittelupaikkoja sekä työllistää Paikka Auki -avustuksella tälläkin hetkellä yhden henkilön yli vuodeksi.

Kuurosokeiden toimintakeskus sijaitsee Tampereen Hervannassa. Toimintakeskus on yhdistyksen kotipaikka ja siellä voi kokea valmiiksi rakennetun esteettömyyden: oletko aikaisemmin ajatellut akustiikan merkitystä vuorovaikutukselle?

Tule vapaaehtoiseksi käsityöryhmään Tampereelle!

Syksyllä käynnistyy jälleen yhteistyö Ahjolan kansalaisopiston kanssa Tampereella. Tällä hetkellä etsitään vapaaehtoista, joka tulisi apuohjaajaksi käsityöryhmään torstai-iltapäiviin. Ryhmä on niin iso, että opettajan apua joutuu välillä odottamaan, joten olisi todella mukavaa, jos paikalla olisi joku auttamassa pudonneen silmukan noukkimisessa tai langan laittamisessa ompelukoneen neulaan. Näissä ja muissa kuurosokeuteen ja esteettömyyteen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä järjestöohjaaja Milla Lindhiin: p. 040 7749207 tai milla.lindh@kuurosokeat.fi.

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Suomen Kuurosokeat ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Kirjoittanut: Milla Lindh, järjestöohjaaja, milla.lindh@kuurosokeat.fi, Suomen Kuurosokeat ry.