Ajankohtainen

Käpy Lapsikuolemaperheet ry tarjoaa vertaistukea suruun

Julkaistu 22.9.2023 7.00

Käpy Lapsikuolemaperheet ry on valtakunnallinen vertaistukiyhdistys, jonka tarkoituksena on tukea lapsen kuoleman kokeneita perheitä. Vertaistukea on tarjolla useassa muodossa.

Käpy ry:n kautta on saatavilla vertaistukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsena, nuorena tai nuorena aikuisena. Kaikki lapsensa menettäneet perheet voivat olla yhteydessä Käpyyn.

Vertaistukea verkossa ja kasvotusten

Yhdistyksen avoimet vertaistukiryhmät kokoontuvat tällä hetkellä 13 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Lokakuussa alkaa ensimmäinen verkossa kokoontuva avoin valtakunnallinen vertaistukiryhmä kaikille lapsensa menettäneille. Toinen verkkovertaistuen muoto ovat vertaistukichatit, jotka on suunnattu kaikille lapsensa menettäneille vanhemmille. Chatissa voi keskustella vertaisten kanssa luottamuksellisesti. Keskusteluun osallistutaan nimimerkillä. Chatteja järjestään tänä syksynä kerran kuukaudessa keskiviikkoisin.

Käpy ry välittää tukihenkilöitä lapsensa menettäneille vanhemmille ja järjestää tapaamisia sekä paikallisesti että verkossa. Vertaistukea on saatavilla myös lapsenlapsen menettäneille isovanhemmille ja sisaruksen kuolemaa sureville lapsille ja nuorille. Yhdistyksen vapaaehtoisina toimii sekä lapsen menettäneitä vanhempia että lapsenlapsen menettäneitä isovanhempia.

Sisaruksen kuolemaa sureville lapsille vertaistukea on tarjolla verkossa loppuvuodesta ryhmämuotoisesti Tunteet verkkoon -ryhmässä, johon voivat osallistua 7–12-vuotiaat lapset paikkakunnasta riippumatta. Tietoja muista vertaistukitapahtumista löytyy yhdistyksen kotisivujen tapahtumakalenterista.

Yhdistys on julkaissut kirjallista tukimateriaalia lapsen kuoleman kokeneille perheille sekä oppaan surevan lapsen tukemisesta. Tukimateriaaleja voi ladata tai tilata yhdistyksen kotisivuilta. Tietoa toiminnasta ja vertaistuesta jaetaan myös yhdistyksen lehden välityksellä.

Syyskuussa muistellaan kuolleita lapsia

Lauantaina 23.9. vietetään valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää, joka on saanut alkunsa vuonna 2010 lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta. Suomessa kuolee vuosittain noin 450 alle 20-vuotiasta lasta. Heistä 250 syntyy kuolleena. 20–29-vuotiaita nuoria aikuisia kuolee vuosittain noin 400. Käpy ry kampanjoi syyskuussa lisätäkseen tietoisuutta muistopäivästä ja antaakseen äänen kuolleiden lasten perheille.

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Käpy Lapsikuolemaperheet ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Kirjoittanut: Hanna Lappalainen, Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n viestintävastaava