Ajankohtainen

Itseni hyväksyminen voi muuttaa elämäni

Julkaistu 2.8.2021 10.00

Naistenkartanon NOVAT-vertaisryhmä on turvallinen paikka pohtia omaa paikkaa maailmassa. Uusia ryhmiä käynnistyy syksyllä Tampereella, pääkaupunkiseudulla sekä etänä verkossa.

Naisena oleminen ei aina ole ihan helppoa omien ja muiden rooliodotusten ja kuormittavan arjen keskellä. Naistenkartano ry haluaa toiminnallaan tukea naisten hyvinvointia ja vaikutusmahdollisuuksia tarjoamalla turvallisen tilan tutkia suhdetta itseen ja ympäröivään maailmaan.

Keskeisenä toimintamuotona on NOVAT-ohjelma, jonka ydin on vertaistukeen perustuva ryhmätoiminta. NOVAT-vertaistukiryhmät on tarkoitettu kaikille naisille - jokaisen itsemäärittelyä kunnioittaen. Tilaisuuksissa voi pohtia elämäänsä ja tutustua itseensä yhdessä muiden naisten kanssa. Jokainen määrittelee itse asiat, joita haluaa työstää ryhmässä.

NOVAT-vertaistukiohjelma auttaa naisia tunnistamaan ja käyttämään voimavarojaan, vahvistaa arkipäivän hallinnan tunnetta sekä tukee myönteisen muutoksen ja omien tavoitteiden saavuttamisessa. Keskeisiä teemoja NOVAT-ohjelmassa ovat:

  • suhde itseen, omaan ajatteluun ja tunteisiin
  • itsensä hyväksyminen
  • sisäisen puheen merkitykset
  • nykyhetkessä elämisen taito
  • suhde muihin
  • omat rajat ja tarpeet

Uusia vertaisryhmiä syksyllä

”Minulle NOVAT-vertaisryhmä oli henkireikä kaikessa masentuneisuudessa ja odotin kovasti jokaista ryhmätapaamista.”
– palautekyselyyn vastannut asiakas

NOVAT-ohjelman voi käydä monessa eri muodossa. Ryhmiä toimii keskustellen, kirjoittaen ja kuvataiteen keinoin. Syksyllä käynnistyy uusia ryhmiä Tampereella, pääkaupunkiseudulla sekä etänä verkossa. Alkavien ryhmien kokoontumistiedot ja ilmoittautumisaikataulut löytyvät Naistenkartanon kotisivuilta. Tule löytämään itsellesi sopiva vertaistukimuoto.

Keväällä alkoi myös Supernovat-hanke, jossa luodaan uudenlaista vertaisuuteen perustuvaa ryhmätoimintaa vankiloissa, asunnottomana tai päihdekulttuurissa eläville naisille. Ensimmäiset Supernovat-ryhmät käynnistyvät elokuussa Vanajan vankilassa sekä Suur-Helsingin Valkonauha ry:n Liisankodissa.

Naistenkartano ry on vuonna 1922 perustettu valtakunnallinen, naisten erityiset tarpeet huomioon ottava ennaltaehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön järjestö. NOVAT-vertaisryhmätoiminnan lisäksi Naistenkartano toteuttaa naiseuteen ja hyvinvointiin liittyviä luentoja ja webinaareja. Naistenkartano tekee myös vaikuttamistyötä yhdessä verkostojen kanssa sukupuolisensitiivisyyden, yhdenvertaisuuden ja ennaltaehkäisyn puolesta. Yhdistyksen visiona on, että kaikilla naisilla olisi iloa, voimaa ja tilaa elää ainutlaatuisina.

Kirjoittanut: Anna Vuorio, toiminnanjohtaja, Naistenkartano ry.

Naistenkartano ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien yhdistysten yhteystietoja.