Ajankohtainen

Hyvää kansainvälistä vertaistuen päivää

Julkaistu 17.10.2019 8.00

Yhdysvalloista lähtöisin olevaa päivää juhlistetaan tänä vuotta viidettä kertaa.

​Kansainvälistä vertaistuen päivää vietetään lokakuun kolmantena torstaina: tänä vuonna päivä on 17.10.2019. Päivän tarkoituksena on kiittää vertaistukijoita heidän antamastaan hyvästä sekä korostaa vertaistuen voimaa ja merkityksellisyyttä.

Toisinaan vertainen- ja vertaistukija-termejä käytetään toistensa vastineina. Vertaisella kuitenkin tarkoitetaan sellaista henkilöä, joka on samassa elämäntilanteessa yhtä aikaa toisen henkilön kanssa ja he jakavat kokemuksiaan toisilleen. Vertaisia voivat siis olla vaikkapa kaksi ekaluokkalaisen vanhempaa.

Vertaistukijalla taas tarkoitetaan henkilöä, joka on kokenut samankaltaisen tilanteen, mutta on omassa prosessissaan pidemmällä kuin henkilö, jota hän tukee. Hän on selviytynyt haastavasta tilanteesta ja haluaa nyt hyödyntää omaa kokemustaan muiden auttamiseksi. Usein vertaistukijalla on jonkinlainen koulutus tehtäväänsä ja hän toimii siinä vapaaehtoisesti. Vertaistukijana toimiminen vaatiikin ennen kaikkea halua kuunnella ja ymmärtää.

Suomessa vertaistuen päivää juhlistetaan muun muassa Kansalaisareenan luotsaamalla Suuri kiitos! -kampanjalla. Kampanjan avulla haastetaan niin yksilöt kuin yhteisöt kiittämään vertaistukijoita esimerkiksi kahvihetkellä, kiitoskortilla tai muulla sopivalla eleellä. Katso lisätiedot kampanjan sivuilta ja tartu haasteeseen!

Mikäli olet kiinnostunut itse toimimaan vertaistukijana, saat lisätietoa sairaalavapaaehtoisena toimimisesta OLKAn sivuilta.

 

Lähteet: Kansainvälinen vertaistuen päivä (INAPS, International Association of Peer Supporters)
Vertaistuen päivä (Kansalaisareena)