Ajankohtainen

Gynekologiset vaivat vaikuttavat yli puolen miljoonan suomalaisen elämänlaatuun

Julkaistu 21.3.2023 11.00

Gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elää Suomessa yli 600 000 ihmistä. Vertaistuen, tiedon ja edunvalvonnan takana seisoo gynekologinen potilasjärjestö Korento ry.

Endometrioosi, adenomyoosi, PCOS ja vulvodynia ovat kaikki yleisiä sekä kroonisia gynekologisia sairauksia ja oireyhtymiä. Yleisyydestä huolimatta näihin kaikkiin liittyy suuria hoidollisia haasteita ja diagnoosiviive on pitkä. Gynekologinen sairaus tai oireyhtymä vaikuttaa monin tavoin arkeen, työelämään, opiskeluun ja mielenterveyteen. Nämä sairaudet ja oireyhtymät ja niihin liittyvät oireet eivät myöskään usein näy ulospäin.

Korento ry on valtakunnallinen potilasjärjestö, joka edustaa jopa 600 000 endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävää suomalaista. Yhdistyksen ytimessä on vertaistuen antamisen ja vastaanottamisen mahdollistaminen, tiedon levittäminen sekä vaikuttamis- ja edunvalvontatyö. Korento ry:n tiedot löydät myös Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta.

Endometrioosiviikkoa vietetään 20. - 26.3.

Yksi osa Korennon tekemää vaikuttamistyötä ovat vuosittaiset teemaviikot. Vuoden 2023 ensimmäistä teemaviikkoa vietetään 20. - 26.3., ja viikko keskittyy endometrioosiin. Viikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää endometrioosin ja sen oireiden kanssa elämisestä. Endometrioosiviikon ohjelma löytyy Korennon sivuilta.

Korento ry tarjoaa vertaistukea endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville ja heidän läheisilleen. Vaihtoehtoja on monia - kasvokkaista tukea, ryhmäkeskustelua, anonyymina pysymistä tai muuta tukea - Korennolta löytyy jokaiselle varmasti sopiva tuen muoto. Ajankohtaista nyt keväällä ovat esimerkiksi vertaistukichatit, tukipuhelimet ja vertaistukiryhmien tapaamiset. Lisätietoja tukimuodoista Korennon sivuilla.

Kirjoittanut: Piia Suoranta, järjestökoordinaattori, Korento ry