Ajankohtainen

Epilepsialiitosta tukea epilepsiaa sairastaville ja läheisille

Julkaistu 8.8.2022 6.00

Epilepsialiitto on valtakunnallinen järjestö, joka tukee epilepsiaa sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvointia. Liitto tarjoaa vertaistukea, toimintaa ja tietoa.

Epilepsialiitto on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä toimijoista. Epilepsialiittoon kuuluu 21 epilepsiayhdistystä, jotka toimivat eri puolilla Suomea. Yhdessä yhdistykset muodostavat yhteisön, jossa ovat keskiössä epilepsiaa sairastavien ihmisten sekä läheisten arki ja kokemukset.

Epilepsia ei ole vain yksi sairaus. Kyseessä on monimuotoinen sairauksien joukko, ja jokaisen epilepsiaa sairastavan ihmisen polku on omannäköinen. “Muiden kokemuksia kuullessa tunnen, että en ole yksin”, kuvasi eräs epilepsiaan sairastunut vertaistuen merkitystä. Vertaistuki antaa uusia näkökulmia omaan tilanteeseen ja auttaa jaksamaan. Moni on kokenut vertaistuen myös tärkeäksi osaksi sairauteen sopeutumisessa.

Vertaistukea on tarjolla monin eri tavoin

Vertaistuki on läsnä kaikessa Epilepsialiiton ja epilepsiayhdistysten toiminnassa. Tukea on tarjolla kaikenikäisille: lapsille, nuorille, aikuisille ja senioreille sekä erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Lisäksi on saatavilla vertaistukea harvinaisepilepsiaa sairastaville.

Epilepsialiitto ja -yhdistykset järjestävät toimintaa kasvotusten ja verkossa. Vertaistukea löytää esimerkiksi osallistumalla epilepsiaa sairastaville ja läheisille tarkoitettuihin tapahtumiin, kursseille ja ryhmiin. Lisäksi juttuseuraa on saatavilla eri puolilla Suomea kokoontuvista Kaverikahviloista. Kaikki kurssit, ryhmät ja tapahtumat löytyvät Epilepsialiiton tapahtumakalenterista:

Epilepsialiiton sivuille on koottu podcasteja, videoita ja tarinoita, joissa epilepsiaa sairastavat ja läheiset kertovat kokemuksistaan ja elämästä epilepsian kanssa. Keskustelua käydään myös Facebookissa Epilepsialiiton ylläpitämässä Epilepsian kanssa -ryhmässä, jossa on jo yli 1 700 jäsentä.

Vertaisohjaajilta voimavaroja arkeen

Epilepsialiitto kouluttaa epilepsiaa sairastavia ja läheisiä jakamaan kokemustietoa muille samaa sairautta sairastaville. Epilepsialiitossa on yli 50 vapaaehtoista vertaisohjaajaa, jotka tukevat muita oman kokemuksensa kautta. Vertaisohjaajat ovat tärkeitä arjen asiantuntijoita sekä aidon kokemustiedon välittäjiä.

Jos kaipaat vertaistukea tai olet kiinnostunut toimimaan vertaisohjaajana, ota rohkeasti yhteyttä Epilepsialiittoon tai lue lisää nettisivuilta. Epilepsian kanssa ei tarvitse jäädä yksin – meitä on muitakin!

Kirjoittaja: Elina Kelola, viestintäpäällikkö, Epilepsialiitto

Kuva: Marja Haapio