Ajankohtainen

ADHD-viikko: Tietoa, tukea ja toivoa vertaisilta

Julkaistu 5.10.2020 14.00

Valtakunnallista AHDH-viikkoa vietetään 5.-11.10.2020.

Kirjainyhdistelmänä adhd on saanut viime vuosina paljon julkisuutta, ja sen tiedetään olevan varsin yleinen häiriö. Harva kuitenkaan todella tietää, mistä tässä kirjai​nyhdistelmässä on kyse ja kuinka monella tapaa adhd-oireisen tai hänen läheisensä arki voi olla erilaista verrattuna muihin.

Tietämättömyys lisää ennakkoluuloja ja oletuksia, joiden varaan hyvää tarkoittavat neuvot adhd-oireisille ja heidän läheisilleen nojautuvat. Näistä hyvistä neuvoista ei kuitenkaan ole hyötyä, jos ne ovat vähätteleviä, arvostelevia tai syyllistäviä.

Sen sijaan meillä kaikilla ihmisillä on tarve tulla kuulluksi ja ymmärretyksi juuri sellaisina kuin olemme. Tilaa tulisi olla erilaisille toimintatavoille, ajatuksille, tuntemuksille ja tarpeille. Erityisen tärkeää tuki on silloin, kun arjessa on jokin toimintakykyä heikentävä tai voimavaroja vievä tekijä, kuten adhd. Mutta miten tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi?

Voimaannu vertaisuudesta

Parhaiten tämän tuen mahdollistavat usein vertaiset. Ne ihmiset, joilla on omakohtaista kokemusta samankaltaisista arjen haasteista. Tässä ADHD-liitto on keskeisessä roolissa yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa. Liitto ja jäsenyhdistykset pyrkivät kaikella toiminnallaan edistämään adhd-oireisten ja heidän läheistensä hyvinvointia. Yksi keskeinen toiminnan muoto, on vertaistuen mahdollistaminen kaikille sitä tarvitseville adhd-oireisille ja heidän läheisilleen.

Vertaisvanhempitoiminnan kautta tuetaan adhd-diagnosoitujen lasten vanhempia ja isovanhempia. Tukena toimii toinen äiti, isä tai isovanhempi, jolla on omakohtaista kokemusta oireisen lapsen sävyttämästä arjesta. Tukea on saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta, sillä se toteutuu joko puhelimitse tai sähköpostitse.

Uusimpana vertaistuen muotona ADHD-liitossa on käynnistynyt Ryhmä chat -toiminta, joka tuli mahtavana vertaistuen täydentäjänä Tsättäillään-hankkeen myötä. Järjestämme teemallisia ryhmächattejä, joissa on mukana ADHD-liiton työntekijöitä, kokemustoimijoita ja eri alojen asiantuntijoita. Ryhmächatit ovat reaaliaikaisia kirjoitettuja keskusteluja, joissa saa sekä tietoa että vertaistukea. Seuraava ryhmächat on tiistaina 6.10. teemalla ”Miten vanhempana tukea nepsy-oireisen lapsen koulunkäyntiä, etäkoulun erityispiirteet huomioiden?” Mukaan keskustelemaan pääsee osoitteen adhd-liitto.fi/chat kautta.

Näiden lisäksi jäsenyhdistyksemme järjestävät perinteistä vertaistukiryhmätoimintaa, jota on tarjolla esim. lasten vanhemmille, oireisille aikuisille tai läheisille. Koronaepidemian takia yhä useampi ryhmä on myös siirtynyt tai siirtymässä verkkomuotoiseen toteutukseen, joten toiminta on myös entistä saavutettavampaa.

Koronaepidemian vuoksi veimme keväällä myös vertaistuelliset Tarinatuokio-tapahtumamme verkkoon. Saimme niistä huikean hyvää palautetta ja tästä syystä järjestämme näitä vielä tänä syksynä kaksi: 5.10. teemalla adhd & aikuisuus ja 17.11. teemalla adhd & opiskelu ja adhd & työelämä. Tarinatuokiossa kokemustoimijamme kertovat illan teeman mukaisesti adhd:n vaikutuksesta elämäänsä. Tutustu tarkemmin toimintaamme adhd-liitto.fi tai seuraa viestintää somessa ja ilmoittaudu mukaan vertaisuuden äärelle!

”Vertaistuki antaa iloa,​ onnea ja toivoa. Saan kannattelua silloin, kun en itse jaksaisi. Muiden tuki ja tsemppi vie arjessa eteenpäin!”

Kirjoittanut:

Elina Seppänen, asiantuntija, ADHD-liitto

Tuuli-Maria Lehtinen, asiantuntija, ADHD-liitto