Ajankohtainen

Älä jää yksin - tukea on tarjolla

Julkaistu 14.6.2017 7.00

Vertaistalo.fi auttaa löytämään vertaistukea sekä luotettavaa tietoa vertaistuesta. Tavoitteena tarjota on mahdollisimman vaivaton pääsy vertaistukipalveluihin ja mahdollisuus vertaistuen välitykseen.

Kun ihminen sairastuu, hänen ja läheisten tiedonjano on suuri. Tietoa saa hoitavan tahon ja kirjallisuuden lisäksi kohtalotovereilta. Saman kokeneet voivat kertoa omista kokemuksistaan sairaudesta selviytymisestä tai sairauden kanssa elämisestä. 

Sairastuneelle ja läheisille on tärkeää kuulla, mitä diagnoosi tarkoittaa käytännössä ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Myös vastasairastunutta ja läheisiä helpottaa puhua kokemastaan.

Löydä vertaistukea

Vertaistalo kerää yhteen potilasyhdistysten tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneella täältä. Hakukoneessa on tällä hetkellä yli 150 vertaistukea tarjoavaa yhdistystä ympäri Suomea.


Vertaisvideot

Vertaistalossa vertaistukea voi saada myös vertaisvideoiden välityksellä. Videoilla vertaistukijat kertovat mitä vertaistuki on, mitä se heille merkitsee ja mitä sen antamisesta myös itse saa. Kokemustarinat

Vertaistukea voi antaa ja saada puhumisen lisäksi myös kertomalla tarinansa kirjallisesti. Vertaistalossa voit jakaa kokemuksiasi vertaistuesta ja vertaistukemisesta muiden talon vierailijoiden kanssa.

Haluatko jakaa oman tarinasi? Kirjoituksessa tulisi tulla esiin yleinen näkökulma vertaistukeen joko vertaistukijana tai vertaistuen saajana. Jos haluat jakaa oman vertaistarinasi ja ajattelet muiden hyötyvän kokemuksistasi, lue lisätietoja täältä.


Vertaistuki sairaalassa​

Vertaistuen tarjoaminen osana sairaalan palveluita tuo vertaistuen potilaalle jo hoitopolun alkumetreille. Toiminta vaihtelee sairaaloittain ja osastoittain.

Vertaistalosta voit löytää kootusti sairaaloiden pisteet, joista voit kysyä vertaistuesta.

OLKA ylläpitää ja kehittää Vertaistalo.fi verkkopalvelua osana Terveyskylää yhteistyössä Suomen yliopistosairaaloiden ja potilasyhdistysten kanssa.