Ajankohtainen

Älä jää yksin migreenin kanssa

Julkaistu 12.9.2022 7.00

Suomen Migreeniyhdistys ry on valtakunnallinen potilasjärjestö, joka edustaa migreeniä ja vaikeita päänsärkysairauksia sairastavia.

Suomen Migreeniyhdistys ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Yhdistys tarjoaa tietoa sekä tukea ja toimii edunvalvojana. Toiminta-ajatuksena on olla mahdollistamassa hyvää elämää migreenin kanssa eläville.

Yksi tapa, jolla edistetään migreeniä ja päänsärkysairauksia sairastavien elämänlaatua, on vertaistuki. Vertaistuki tarjoaa tilaisuuden jakaa kokemuksia ja tulla ymmärretyksi. Lisäksi se mahdollistaa kokemuksen, ettei ole yksin. Migreeni on yksilöllinen sairaus, joten myös vertaistuen muodoista on pyritty saamaan moninaisia. Niin vertaistoimija kuin vertaistoimintaa etsivä voivat osallistua toimintaan omien voimavarojen, kiinnostuksen kohteiden ja aikataulujen mukaisesti.

Yhtenä vertaistoiminnan muotona ovat eri puolilla Suomea kokoontuvat vertaisryhmät, joissa vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan migreenin tai vaikean päänsärkysairauden kanssa elämisestä. Myös yksilöllistä vertaistukea on saatavilla Toivo-sovelluksen kautta. Sovelluksessa kasvava joukko Migreeniyhdistyksen vertaistukijoita on valmiina vaihtamaan ajatuksia arjesta migreenin tai päänsärkysairauden kanssa. Verkkovertaistukea saa lisäksi Tukinet-alustan Migreeni-chatissa, jossa kokoonnutaan joka toinen tiistai teemoitettujen keskustelutuokioiden äärelle.

Myös sosiaalisessa mediassa tapahtuu. Migreeniyhdistyksen Facebook-keskusteluryhmien tarkoituksena on mahdollistaa vertaistuen saaminen ajasta ja paikasta riippumatta toimivasti ja turvallisesti. Lisäksi yhdistyksessä toimii useita aktiivisia somelähettiläitä, Miggesomettajia. Miggesomettajat toimivat ensisijaisesti omilla somealustoillaan, joilla he viestivät Migreeniyhdistyksen tärkeistä ja ajankohtaisista asioista sekä tapahtumista tai jakavat omaa arkeaan migreenin kanssa. Miggesomettajien postauksia löytää parhaiten tunnisteella #miggesomettaja.

Vertaisilla on oma roolinsa myös erilaisissa kampanjoissa ja tapahtumissa, kuten Migreeniviikolla, jota vietetään tänä vuonna 12.-18.9. Viikon teemana on mielenterveys. Vertaiset näkyvät erilaisissa sosiaalisessa mediassa jaettavissa kokemustarinoissa sekä tietoisuuskampanjassa, joka osoittaa ymmärrystä, tukea ja toivoa sekä poistaa stigmaa migreenin ja mielenterveyden haasteiden ympäriltä. Lisäksi Migreeniviikon perjantaina järjestetään eri paikkakunnilla Migreenikävely, jonka tarkoituksena on rentoutua, virkistäytyä ja halutessa vaihtaa ajatuksia migreenin kanssa elämisestä. Lisätietoa Migreeniviikosta ja sen sisällöstä löydät Migreeniyhdistyksen kotisivuilta:

Uusia vertaistoimijoita ja vapaaehtoisia otetaan vastaan jatkuvasti. Kaikki vapaaehtoiset koulutetaan ja jokaisen kanssa keskustellaan yksilöllisesti, millainen toimintamuoto kiinnostaa. Migreeniyhdistyksen seuraava vapaaehtoisten peruskoulutus järjestetään lauantaina 1.10. klo 10.00-14.00 Teams-yhteydellä. Koulutus on maksuton, eikä se vielä sido toimintaan. Yhdistyksen vapaaehtois- ja vertaistukitoiminnasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan seuraavan linkin kautta:

Kirjoittaja: Jenni Voutilainen, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Suomen Migreeniyhdistys