Kotiutumisen jälkeen usein kysyttyä

Kotiutumisen jälkeen saamme paljon puheluita ja kysymyksiä samoista asioista, alta voit katsoa ensin löytyykö omaan kysymykseesi vastaus. Jos ei vastausta löydy, voit toki olla yhteydessä verisuonikirurgiseen vuodeosastoon.

​Diabetes- ja verenohennuslääkitys

Miksi tauotatte diabeteksen tablettilääkkeeni?

Tauotamme kaikki metformiinia sisältävät diabeteksen tablettilääkkeet, koska ne rasittavat munuaisia. Lisäksi joudut olemaan toimenpidettä varten ravinnotta. Leikkauksen tai muun toimenpiteen takia kaikki metformiini pohjaiset lääkkeet tauotetaan toimenpidepäivästä alkaen kolmeksi vuorokaudeksi (Toimenpidepäivä ja kaksi päivää sen jälkeen).

Olen jo kotona ja listassa lukee että diabeteksen tablettilääke on tauolla, mitä teen?

Voit jatkaa lääkitystä normaalisti aiemman ohjeesi mukaan kun toimenpiteestä on kulunut 2 päivää (toimenpidepäivä ja kaksi päivää sen jälkeen).

Olet tulossa verisuonikirurgialle toimenpidettä varten.

Olet saanut ohjeen Marevan lääkkeen tauottamisesta. Marevan tulee yleensä tauottaa 2 vuorokautta ennen toimenpidettä. Jokaiselle Marevanin käyttäjälle laitamme yksilölliset ohjeet ennen toimenpidettä.

Siltahoito Marevan potilaille

Sinulla on käytössä Marevan-lääkitys, joka on ollut toimenpiteen takia tauotettuna. Toimenpiteen jälkeen olet lääkärin ohjeella aloittanut Marevan-lääkkeesi uudelleen. Nyt tarvitset siltahoitona pistettävää antitromboottista lääkettä tukosten ehkäisyyn (Klexane, Innohep, Fragmin).

Miten kauan pistän siltahoitona olevia piikkejä?

Kunnes INR arvo on ollut hoitotasolla 2-3 vuorokautta. INR arvon seuranta ja Marevan-annoksen tarkistus tapahtuu omalla terveysasemalla kuten ennenkin.

Mihin piikit hävitetään?

Kerää käytetyt kertakäyttöruiskut johonkin purkkiin ja vie apteekkiin hävitettäväksi.

Marevan ja Primaspan, voiko mennä yhdessä?

Lääkäri voi määrätä Marevan lääkkeesi rinnalle määräaikaisesti myös Primaspan lääkkeen, tämä johtuu tehostetusta tarpeesta veritulppien synnyn ehkäisyyn leikkauksen jälkeen

Primaspan ja Plavix/Clopidogrel, miksi yhdessä?

Primaspan lääkitys on yleensä pysyvä lääkitys verisuonikirurgisilla potilailla. Plavix lääkettä käytetään yleensä Primaspanin rinnalla tehostamaan veritulppien ehkäisyä, joko määräajaksi tai pysyvänä lääkkeenä. Primaspan ja Plavix vaikuttavat hieman toisistaan eroavilla tavoilla ja täten mollemmat vaaditaan toimenpiteen jälkeen.

Plavix tarvitaan yleensä aina jos sinulle on laitettu suonensisäinen stentti.

Saat Plavix lääkkeen käytöstä yksilölliset ohjeet kotiutuessasi. Primaspan ja Plavix lääkkeitä ei yleensä tarvitse tauottaa ennen toimenpiteitä, saat aina erillisen ohjeen jos taukoa tarvitaan.

Mitä kipulääkettä saan käyttää kotona?

Verisuonikirurgisella potilaalla poikkeuksetta on kielletty ibuprofeiinin (Burana, Ibumax ym.) käyttö. Jos sinulta ei ole erikseen kielletty voit ottaa paracetamolia (Pamol, Panadol, Paratabs ym.) kipuun. Paracetamolia saa ilman reseptiä apteekista.

Kontrollit ja reseptien uusinta

Olet ollut verisuonikirurgisella vuodeosastolla ja sinulle on annettu toimenpiteen jälkeen kotiutuessa kontrolliaika.

Missä kontrolli on?

Verisuonkirurgisen potilaan kontrollit toteutetaan Vatsakeskuksen poliklinikalla, Meilahden sairaalan kolmannessa kerroksessa.

Jos sinulla on röntgentutkimuksia, niin ne ovat Meilahden sairaalan röntgenissä 1. kerroksessa.

Saat aina poliklinikka-ajoista kirjalliset ohjeet kotiin. Kontrollitutkimuksia ei tehdä vuodeosaston tiloissa.

Jos sinulle on määrätty kontrolliverikokeita, ne voi otattaa missä tahansa HUSLabin toimipisteessä. Kolesteroliarvoista ja INR-arvoista tuloksia voi tiedustella omasta terveyskeskuksesta, josta saat myös jatko-ohjeetlääkityksen suhteen.

Olet saanut uusia lääkkeitä verisuonikirurgisen toimenpiteen jälkeen, miten jatkossa lääkkeiden annosmuutokset?

  • Kolesterolilääkkeet kontrolloidaan ja annosmuutokset tehdään aina terveyskeskuksessa.
  • Marevan on tauon jälkeen aloitettu ja sen annoksissa on muutoksia, saat aina osastolta Marevan ohjeet pariksi päiväksi. Sen jälkeen annosmuutokset ja -ohjeet tulevat terveyskeskuksesta.
  • Verenpainelääkkeet ja niiden annosmuutokset tehdään myös aina terveyskeskuksen kautta.

Kaikkien lääkkeiden reseptit tulee uusia omalla terveysasemalla. Emme valitettavasti ehdi uusimaan reseptejä osastolta käsin.

Jos et löytänyt vastausta voit soittaa verisuonikirurgiselle vuodeosastolle puh: 09-471 72299

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018