Kaulavaltimonahtauma

Ahtautunut kaulavaltimo voi aiheuttaa ohimeneviä aivojen verenkierron häiriöitä, jotka ilmenevät tyypillisimmillään raajan toimintahäiriöinä, puhevaikeuksina ja näköhäiriöinä (TIA).

​Ohimenevät aivoverenkierron häiriöt saattavat ennakoida aivohalvausta, joka saattaa johtaa jopa potilaan menehtymiseen. Oireiden ilmaantuessa on tärkeää selvittää niiden syy mahdollisimman tarkasti, sillä kirurgisin keinoin voidaan vaikuttaa ratkaisevasti sairauden ennusteeseen. Yleisin toimenpide on endarterektomialeikkaus, jossa suoni avataan ja ahtauttava plakki sekä suonen sisäkalvo poistetaan. Sinulla on leikattu kaulavaltimon ahtauma, tässä vastauksia yleisiin kysymyksiin:

Ompeleiden poisto?

SisältöKaulan haavoissa on yleensä aina itsestään sulavat ompeleet, ne häviävät noin 10-12 vuorokauden kuluessa.

Dreeni aukko vuotaa?

 • Kaulalta poistetun laskuputken jättämä aukko voi tihuttaa tai vuotaa veristä kudosnestettä tai kirkasta kudosnestettä viikonkin ajan, se loppuu kyllä itsestään ja aukko umpeutuu.
 • Jos joudut vaihtamaan verisen kudosnesteen täyttämää haavasidosta useammin kuin kerran päivässä, tai haavan seuduissa punoitus, kuumotus tai turvotus lisääntyy ja sinulla on kuumetta tai vilunväristyksiä, ota yhteys osastolle tai lähimpään terveyskeskukseen. Jos haavalta tulee vähän veristä tai veren värjäämää kudosnestettä niin se on normaalia ja loppuu yleensä ensimmäisten viikkojen aikana.
 • Haavojen kanssa saa ja pitää mennä suihkuun toimenpiteestä seuraavana päivänä. Haavat saa kastella ja suihkun lopuksi haavat tulee huuhdella putaalla lämpimällä vedellä ja taputella kuivaksi. Saunaan tai seisovaan veteen kuten kylpyyn tai uimaan saa mennä vasta 12 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä.

Kaulalla mustelma laajenee? Kaula on turvoksissa?

Kaulan haavalla ollut mustelma valuu luonnollisesti rintakehälle ja olkapään seutuun. Kaulan turvotus pysyy kaulalla jopa viikkoja leikkauksen jälkeen. Jos kaulalle ilmestyy uusi kova noin kananmunan kokoinen patti tai vanha turvotus muuttuu selkeästi kovaksi ja isommaksi ota yhteys omaan lähimpään terveyskeskukseen tai päivystykseen.

Milloin päivystykseen?

Kaulavaltimonahtauman poiston jälkeen verenpaineen seuranta on todella tärkeää, kriittinen aika on kaksi viikkoa leikkauksesta. Jokaiselle on määritelty yksilöllinen systolisen verenpaineen yläraja.

Jos tänä aikana verenpaineesi on yli tavoiterajan ja/tai ilmaantuu seuraavia oireita:

 • kova päänsärky, johon särkylääke ei auta
 • voimakasta pahoinvointia
 • oire, jota sinulla oli ennen leikkausta uusii leikkauksen jälkeen, kuten näköhäiriö, raajojen puutuneisuus/halvausoire tai muu vastaava ota heti yhteyttä Meilahden sairaalaan!

Jos oireiden lisäksi verenpaineesi on huomattavasti yli annetun verenpainerajan, tulee päivystykseen hakeutua välittömästi. Ethän tule omalla autolla jos vointi on huono ja verenpaineet korkeat!

Vain verenpaineeni on koholla mutta vointi on hyvä?

Otithan lääkkeesi?

Jos vain verenpaine on maltillisesti noin 10-20 elohopeamillimetriä yli tavoitteen mutta sinulla ei ole mitään muita oireita, voit vielä olla alla olevien ohjeiden mukaan levätä hetken ja mitata uudestaan. Esimerkiksi sinun verenpainerajasi on 140mmHg ja mittaat verenpaineeksi 155mmHg mutta vointisi on hyvä ja olet muuten oireeton.

Verenpaine on matala?

Elimistöllä menee hetki tottua leikkauksen jälkeen uusiin olosuhteisiin ja siksi verenpaineissa voi olla muutoksia muutaman viikon ajan. Verenpainetta säätelevä rauhanen sijaitsee ihmisellä kaulavaltimopoukamassa ja saa hieman ärsytystä leikkauksen yhteydessä, tämä voi aiheuttaa verenpaineen heittelyä leikkauksen jälkeisinä viikkoina. Määräämme usein verenpainetta alentavaa lääkitystä, jos kuitenkin viikkojen myötä verenpaineesi laskevat liian alhaisikis tulee sinun olla yhteydessä terveyskeskukseen lääkityksen laskemiseksi tai purkamiseksi.

Verenpaineen kotiseuranta

Kaulavaltimonahtauman poiston jälkeen verenpaineen seuranta on todella tärkeää, kriittinen aika on kaksi viikkoa leikkauksesta. Jokaiselle on määritelty yksilöllinen systolisen verenpaineen yläraja.

Mittauksesta

 • vältä kahvia, syöntiä, tehokasta liikuntaa tai tupakointia vähintään 30 min ennen mittausta
 • Älä mittaa juuri herättyäsi
 • Istu paikallasi 5 min ennen mittausta
 • Mittaa kädestä, josta paineet ovat korkeammat
 • Mittaa aluksi kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan, vähentäen yhteen kertaan päivässä viikon ajan, päätyen kerran viikossa mittaukseen

Olethan yhteydessä osastoon tai Meilahden päivystykseen mikäli:

 • Mikäli verenpaine on toistuvasti yli tavoitetason (tavoitetaso on yläpaineelle)
 • Sinulla on päänsärkyä, toispuoleista voimattomuutta tai heikkoutta, huimausta tai pahoinvointia
 • Mikäli jokin asia mietityttää.

  Meilahden verisuonikirurginen vuodeosasto, M12, puh.(09) 471 72299

  Verisuoniyhteyshoitaja p. 050-4272389 (ma-to klo 12-14, pe klo 12-13).

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018