Alaraajaohitus

Valtimotukosten ja ahtaumien aiheuttaessa vakavamman verenkierron häiriön puhutaan kriittisestä iskemiasta. Kriittinen iskemia uhkaa raajan elinkelpoisuutta ja voi korjaamattomana johtaa raajan amputaatioon.

Ensimmäinen merkki kriittisestä iskemiasta on levossa ilmenevä jalkaterän kipu. Kipu helpottuu useimmiten, kun jalkaa riiputtaa alaspäin. Huomioitavaa on, jos sinulla on diabeteksen aiheuttamaa neuropatiaa, et välttämättä tunne kipua. Ensimmäisenä oireena voi olla myös parantumaton haavauma missä tahansa jalkaterän tai säären alueella.

Ohitusleikkauksen jälkeen:

Jalassa voi olla leikkaushaavat missä vain nivusen ja jalkapöydän välillä, riippuen ohituksen sijainnista. Jalkaa turvottaa leikkauksen jälkeen, verenkierron parantuminen aiheuttaa turvotusta joka voi kestää kuukausia, jopa puoli vuotta. Jos jalka on lämmin, se liikkuu ja tuntee normaalisti on kaikki hyvin. Haavojen kohdalla voi olla hetkellistä tuntopuutosta, tämä johtuu leikkauksen aikaisesta hermovenytyksestä.

Leikkaushaavanhoito, usein kysytyt kysymykset:

Haavalta valuu kirkasta nestettä?

Haavalta voi tulla kirkasta kudosnestettä useita päiviä, jopa viikkoja. Jos neste on kirkasta tai vaalean keltaista ja hajutonta on se normaalia. Jos haavaerite muuttuu voimakkaamman väriseksi tai haavan seuduissa punoitus, kuumotus tai turvotus lisääntyy ja sinulla on kuumetta tai vilunväristyksiä, ota yhteys osastolle tai lähimpään terveyskeskukseen.

Haavalta tulee verta?

Jos joudut vaihtamaan verisen kudosnesteen täyttämää haavasidosta useammin kuin kerran päivässä, tai haavan seuduissa punoitus, kuumotus tai turvotus lisääntyy ja sinulla on kuumetta tai vilunväristyksiä, ota yhteys osastolle tai lähimpään terveyskeskukseen. Jos haavalta tulee vähän veristä tai veren värjäämää kudosnestettä niin se on normaalia ja loppuu yleensä ensimmäisten viikkojen aikana.

Missä ja milloin ompeleet poistetaan?

Ompeleet poistetaan omalla terveysasemalla hoitajan toimesta, saat sinne ajan soittamalla kun olet kotiutunut vuodeosastolta. Ompeleiden poistosta saat ohjeet mukaan kotiutuessasi. Noudata saamiasi ohjeita.

Yleisimmät ompeleiden poistoajat ovat:

  • Nivusen, reiden, säären ja käsivarsien alueella ompeleet poistetaan 2 viikkoa toimenpiteestä
  • Vatsalla olevia ompeleet/hakaset poistetaan kolme viikkoa toimenpiteestä.
  • Kaulalla on yleensä sulavat ompeleet joita ei tarvitse poistaa

Haavan ympärysiho on kova?

Haavan reunoille muodostuu arpikudosta eli haava-alueen reunoilla iho on kovempaa kuin kauempana haavasta. jos haavan alueelle yhtäkkiä pullahtaa uusi kova, esimerkiksi kananmunan kokoinen, patti niin silloin ota yhteys osastolle tai omaan lähimpään terveyskeskukseen. Jos muuten leikattu jalka tai käsi on lihaksistaan pehmeä ja lämmin, ei ole mitään hätää.

Jalka on turvoksissa tai/ja punainen?

Jalka turpoaa ja/tai punoittaa kun valtimoverenkierto raajassa yhtäkkiä taas vilkastuu, turvotus on normaalia. Jos jalka on lämmin ja lihakset ovat pehmeät, niin kaikki on normaalia. Turvotus ja/tai punoitus voi kestää useita kuukausia tai puolikin vuotta.

Saako haavojen kanssa mennä suihkuun/saunaan?

Haavojen kanssa saa ja pitää mennä suihkuun toimenpiteestä seuraavana päivänä. Haavat saa kastella ja suihkun lopuksi haavat tulee huuhdella putaalla lämpimällä vedellä ja taputella kuivaksi. Saunaan tai seisovaan veteen, kuten kylpyyn tai uimaan, saa mennä vasta ompeleiden poistosta seuraavana päivänä.

Milloin päivystykseen?

Jos sinulla on kuumetta yli 38 astetta ja se ei laske kuumelääkkeellä tai kuumeilu jatkuu useamman päivän ajan. Haavan ympärys punoittaa, kuumottaa tai haava erittää märkäistä eritettä. Jos sinulla on näitä oireita, ota yhteys lähimpään terveyskeskukseen tai hakeudu päivystykseen.

Mistä saan haavasidoksia?

Apteekista voi tarvittaessa ostaa haavasidoksia, yleisimmin suljettuihin leikkaushaavoihin käy mikä vain puhdas haavasidos, et tarvitse samoja sidoksia kuin osastolla.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018