Alaraaja-angio (varjoainekuvaus)

Valtimoiden varjoainekuvaus tehdään röntgenosastolla. Kuvauksen tavoitteena on selvittää valtimopuuston tila, erityisesti paikannetaan valtimoiden ahtaumat ja tukokset.  Tutkimus tehdään yleensä nivustaipeen valtimon kautta paikallispuudutuksessa.

Verisuoneen laitetaan ohut kuvauskatetri, ruiskutetaan varjoainetta ja otetaan röntgenkuvia. Varjoainekuvauksen yhteydessä voidaan tarvittaessa tehdä hoidollisia toimenpiteitä, esim. pallolaajennus, stentin tai valtimoproteesin asennus tai tukoksen liuotushoito.

Angion jälkeen usein kysytyt kysymykset:

Mustelma on laajentunut reiden alueelle?

Mustelma valuu nivuselta luonnollisesti reidelle ja koko jalan matkalle. Häviää ajan kanssa. Jos mustelman alue on pehmeä ja muuten ei ilmene kipua tai kovaa pattia, on tämä täysin normaalia.

Punktiokohdasta tulee verta?

Muutama tippa lapussa on normaalia jos laastaria täytyy vaihtaa, eli laastari on täynnä, useammin kuin kerran päivässä ota yhteys osastolle tai omaan lähimpään terveyskeskukseen.

Nivusella/punktiokohdassa on kova patti?

Jos patti on ennallaan siihen nähden kun lähdit sairaalasta niin kaikki on hyvin. Mikäli nivuselle/punktiokohtaan yhtäkkiä pullahtaa uusi kova patti, esimerkiksi kananmunan kokoinen, niin silloin ota yhteys osastolle tai omaan lähimpään terveyskeskukseen.

Jalka on turvoksissa tai/ja punainen?

Jalka turpoaa ja/tai punoittaa kun valtimoverenkierto raajassa yhtäkkiä taas vilkastuu, turvotus on normaalia. Jos jalka on lämmin ja lihakset ovat pehmeät, niin kaikki on normaalia. Turvotus ja/tai punoitus voi kestää useita kuukausia tai puolikin vuotta.

Kotihoito-ohjeet

Haavahoito-ohjeet

Haavalla oleva sidos vaihdetaan normaalisti tutkimusta seuraavana päivänä.

Jos haavalta on vuotoa, vaihtakaa suojasidosta tarvittaessa.

Jos vuoto tai turvotus lisääntyvät tai mustelma suurenee pistokohdan ympärillä, ottakaa yhteyttä osastolle tai verisuonikirurgian poliklinikalle (p. 09 471 73821).

Suihkussa voitte käydä toisena tutkimuksen jälkeisenä päivänä.

Pitäkää pistokohdan alue puhtaana ja kuivatkaa se huolellisesti suihkun jälkeen.

Yleistä

Välttäkää ponnistuksia ja rasittavaa liikuntaa noin viiden vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen.

Nivusta ei saa hangata, painaa tai raapia.

Juokaa tavallista runsaammin nesteitä tutkimuksen jälkeisinä päivinä, jotta varjoaine poistuisi elimistöstänne nopeammin.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018