Korkea LDL-kolesteroli, eli huono kolesteroli, kertyy soluihin ja verisuonten seinämiin, aiheuttaen verisuonten ahtautumista ja niiden elastisuuden katoamista. Huonon kolesterolin määrää voi alentaa vähentämällä kovien tyydyttyneiden rasvojen käyttöä ruokavaliossa.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi rasvaisten tuotteiden korvaamista rasvattomilla ja kevyemmillä vaihtoehdoilla. Seuraavat tuotteet sisältävät paljon verisuonen seinämiin kiinnittyvää kolesterolia, joten vältä ja vähennä niitä:
- juustot
- voi
- rasvainen liha, kuten makkara
- rasvaiset maitotuotteet
Kolesteroliin myönteisesti vaikuttavat myös:
- tupakoinnin lopettaminen
- liikunnan lisääminen
- alkoholinkäytön vähentäminen
Hyvää valtimonterveyttä ennakoivat kolesteroliarvot
Kokonaiskolesteroli
(fP-Kol) | alle 5,0 | |
Huono LDL-kolesteroli (fP-LDL) | alle 3,0 | |
Hyvä HDL-kolesteroli (fP-HDL) | Naisilla yli 1,2 | Miehillä yli 1,0 |
Triglyseridit (fP-Trigly) | alle 1,7 | |