Kolesterolin alentaminen

Kolesterolia voit alentaa vähentämällä rasvaisia tuotteita, tupakointia ja alkoholia, sekä lisäämällä liikuntaa. Mitä vähemmän sinulla on haitallista kolesterolia verisuonissa, sitä pienempi on riskisi sairastua valtimotauteihin.

Korkea LDL-kolesteroli, eli huono kolesteroli, kertyy soluihin ja verisuonten seinämiin, aiheuttaen verisuonten ahtautumista ja niiden elastisuuden katoamista. Huonon kolesterolin määrää voi alentaa vähentämällä kovien tyydyttyneiden rasvojen käyttöä ruokavaliossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi rasvaisten tuotteiden korvaamista rasvattomilla ja kevyemmillä vaihtoehdoilla. Seuraavat tuotteet sisältävät paljon verisuonen seinämiin kiinnittyvää kolesterolia, joten vältä ja vähennä niitä:

  • juustot
  • voi
  • rasvainen liha, kuten makkara
  • rasvaiset maitotuotteet

Kolesteroliin myönteisesti vaikuttavat myös:

  • tupakoinnin lopettaminen
  • liikunnan lisääminen
  • alkoholinkäytön vähentäminen

Hyvää valtimonterveyttä ennakoivat kolesteroliarvot

​​Kokonaiskolesteroli
(fP-Kol)
​alle 5,0
​​Huono LDL-kolesteroli (fP-LDL)​alle 3,0
​​Hyvä HDL-kolesteroli (fP-HDL) ​Naisilla yli 1,2​Miehillä yli 1,0
​Triglyseridit (fP-Trigly)​alle 1,7


Seuraava sivu



Päivitetty 27.6.2017 13:54

Katso lisää