Sappivaivat ja ruokavalio

Rasva lisää voimakkaimmin sappirakon supistelua, joten runsasrasvaisia ruokia on hyvä välttää.

​​​​​​​​Rasvaisten ruokien lisäksi myös jotkin muut ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita. Sappivaivojen helpottamiseksi ei ole olemassa yhtä tiettyä ruokavaliota, joka sopisi kaikille, vaan jokainen voi välttää itselle oireita aiheuttavia ruokia. Tavoitteena kuitenkin on mahdollisimman monipuolinen ruokavalio sappikivien muodostumisen ja kipujen ehkäisyn ohella.

Sappileikkauksen jälkeen ruokavaliota voi yleensä laajentaa. Kokeile uutta tai aiemmin oireita aiheuttanutta ruoka-ainetta ensin pienenä kerta-annoksena. Jos oireita ei ilmene, voit lisätä ruoan takaisin ruokavalioosi. Turhia rajoituksia ruokavaliossa ei kannata ylläpitää, vaan on hyvä pyrkiä syömään mahdollisimman monipuolisesti.

Sappikivitautiin sopiva ruokavalio

Tasainen ateriarytmi ja kohtuulliset annoskoot ehkäisevät ruokailuun liittyviä kipuja. Pyri nauttimaan aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Elimistö tarvitsee pehmeää rasvaa, joten ruoanvalmistuksessa voit käyttää maltillisesti kasviöljyjä tai juoksevaa margariinia, leivällä kasvirasvalevitettä ja salaatissa öljypohjaista salaatinkastiketta.

Kuitu sitoo suolistossa sappihappoja ja vähentää sappikivien muodostumista, joten runsaskuituisten ruoka-aineiden käyttö on suositeltavaa. Runsaskuituinen ruokavalio myös edesauttaa vatsan toimintaa ja helpottaa painonhallintaa. Hyviä kuidun lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja sekä kasvikset, marjat ja hedelmät.

Vatsaoireille altistavia ruoka-aineita​

Jotkut ruoat saattavat lisätä venytystä ja kipua aiheuttavaa kaasun muodostusta suolistossa tai aiheuttaa sappikipuja. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi:

  • kaalit, sipulit, lanttu, nauris, selleri, sienet, pavut, herneet ja linssit
  • tuore omena ja päärynä, melonit ja avokado
  • hiilihapolliset juomat ja kahvi
  • tuore leipä tai pulla
  • voimakkaasti maustettu tai savustettu ruoka
  • etikka ja etikkasäilykkeet
  • makeutusaineet, esimerkiksi sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomaltitoli
  • inuliinia, oligofruktoosia, frukto-oligosakkarideja (FOS) galakto-oligosakkarideja (GOS) sisältäv​ät tuotteet, kuten ruoansulatusjogurtit.

Pieninä määrinä kerrallaan myös näitä pystytään yleensä käyttämään.​

Ummetuksen hoito-ohjeen löydät seuraavasta linkistä:

Edellinen sivu Seuraava sivu
vältettävä; sallittu; kielletty; keitto; kasvis; pekoni; muna; sappirakko; sappikivi; vältä; rasvainen ruoka; sappidieetti; ruokavalio; vatsavaiva; sappi; mahakipu; ylävatsa

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022