Sappitulehdus

Joskus sappirakon tulehdus on ensimmäinen oire sappirakkokivistä. Sappirakon tulehdusta epäiltäessä tulee hakeutua lääkäriin päivystysluontoisesti.

​​​Sappirakon tulehdus alkaa usein sappikivikohtauksen kaltaisella oireella eli kovalla erityisesti oikeanpuoleisella ylävatsakivulla, joka voi säteillä lapaluun seutuun. Sappirakon tulehduksessa kipu ei mene ohi muutaman tunnin kuluessa, vaan jatkuu ja lisäksi voi nousta kuumetta.

Sappirakon tulehduksen hoito

Sappirakon tulehduksen ensihoidoksi aloitetaan antibioottihoito sairaalassa. Varsinainen hoito on tulehtuneen sappirakon poisto leikkauksella mahdollisimman pian saman sairaalahoidon aikana. Kun sappirakko joudutaan poistamaan tulehtuneena, avoleikkaukseksi vaihtaminen on hieman yleisempää kuin suunnitelluissa sappirakon poistoleikkauksissa. 

​Jos leikkausta ei jostain syystä voida tehdä muutaman päivän sisällä tulehdusoireiden alkamisesta, on parempi antaa tulehduksen rauhoittua useiden viikkojen ajan ennen leikkaukseen ryhtymistä.

Sappirakon tulehduksesta toipuminen​

Mikäli sappirakon tulehdus on ollut lievä, toipuminen on hyvin samankaltaista kuin suunnitellusta sappirakon poistoleikkauksesta, ja voi leikkausta päästä jo​ seuraavana päivänä kotiin toipumaan. Jos sappirakon tulehdus on vaikea, voidaan leikkauksen jälkeen tarvita useampi päivä sairaalahoitoa.

Edellinen sivu Seuraava sivu
sappirakko; sappikivi; ylävatsa; vatsavaiva; sappi; mahakipu

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022