Rasvamaksan hoito

Keskeisinä hoitomuotoina ovat terveellisen ruokavalion ohella painonhallinta  ja liikunta.

Painonhallinta

Ylipainoisille rasvamaksapotilaille suositellaan maltillista painon pudottamista eli 10 prosentin painonpudotus vuodessa. Liian nopea painon pudottaminen voi jopa lisätä maksan rasvoittumista. Ellei ylipainon hoito onnistu elintapamuutoksilla tai esimerkiksi painonhallintaryhmissä, voidaan harkita lihavuusleikkausta.

Ruokavalio

Eläinrasvoja suositellaan välttämään. Sen sijaan suositellaan käyttämään rypsi- tai auringonkukkaöljyä ja rasvaista kalaa sekä runsaskuituisia hiilihydraatteja: täysjyväviljaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Vähäkuituisia hiilihydraatteja (kuitua alle 6 g/100 g) sekä sokeria, sokeroituja tuotteita (energia- ja virvoitusjuomat sekä makeiset) ja fruktoosia eli hedelmäsokeria suositellaan välttämään. Keinomakeutettuja virvoitusjuomia voi käyttää.

Alkoholinkäyttö lisää riskiä rasvamaksataudin etenemiselle, vaikka alkoholi ei olisikaan alkuperäinen syy rasvamaksaan. Sen vuoksi alkoholinkäyttöä suositellaan välttämään.

Liikunta

Säännöllinen liikunta, joka voi olla lihasvoimaa lisäävää tai kestävyysliikuntaa, vähentää maksan rasvapitoisuutta. Suosituksena on harrastaa kohtuullisen raskasta liikuntaa 3–5 kertaa viikossa yhteensä 150–200 minuuttia.

Lääkehoito

Tällä hetkellä markkinoilla ei ole rasvamaksaan tarkoitettua lääkettä. Joillakin aikuistyypin diabeteksen ja ylipainon hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä on todettu suotuisa vaikutus myös maksan rasvoittumiseen. Rasvamaksapotilailla on usein sydän- ja verisuonisairauksia sekä aikuistyypin diabetes, joiden tehokasta lääkehoitoa suositellaan. Rasvamaksa ei ole este myöskään kolesterolilääkityksen käytölle.

elämäntavat; lääkehoito; lääkitys; ei-alkoholiperäinen; alkoholiperäinen; maksan rasvoittuminen; maksa; painonhallinta; ylipaino; alkoholi; diabetes; Maksasairaudet; rasvamaksa

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022