Ulosteen kalprotektiini

​Ulosteen kalprotektiinia voidaan käyttää tulehduksellisten suolistosairauksien diagnostiikassa ja hoidon tehon seurannassa. Ulosteen kalprotektiinin kohonnut taso erottaa tulehdukselliset suolistotaudit toiminnallisista oireista.

Kalprotektiini on pääosin  valkosoluista (neutrofiileistä​) peräisin oleva valkuaisaine. Sitä vapautuu tulehduksellisissa suoliston alueen sairauksissa ulosteeseen, josta se voidaan määrittää. Normaalipitoisuus ei sulje pois toiminnallisia  oireita vaan  aktiivisen suolistotulehduksen. Kuitenkin proktiitissa eli peräsuolen alueen haavaisessa paksusuolitulehduksessa, jossa peräsuoli tyhjenee tiheästi, kalprotektiiniarvo voi olla normaali. Ulosteen kalprotektiinimäärityksellä voidaan seurata tulehduksellisen suolistosairauden aktiivisuutta ja arvioida lääkityksen tehoa.

Tulehduskipulääkkeet voivat limakalvovaurioita aiheuttamalla tuottaa vääriä positiivisia testituloksia, ja siksi niitä ei pitäisi käyttää pariin viikkoon ennen testiä.

Ennen näytteenottoa ei tarvitse noudattaa erityisruokavaliota. Kalprotektiini on tasaisesti jakautunut ulosteeseen ja säilyy ulosteessa melko hyvin.

Näytteenotto

Näyte on paras ottaa aamun ensimmäisestä ulostuskerrasta. Ulosta sopivalle alusastialle, esimerkiksi kaarimaljaan tai kertakäyttölautaselle, josta voit ottaa näytteen. Näytteeksi ei sovi WC-altaasta otettu näyte. Siirrä vähintään ruokalusikallisen verran ulostetta näytepurkkiin. Näytemäärä saa olla enintään puolet näyteastian tilavuudesta. Jos ulosteessa on sulamatonta ruokaa, esimerkiksi siemeniä, vältä mahdollisuuksien mukaan sen joutumista näytteeseen. Purkin tulee olla ulkopuolelta puhdas. Kierrä kansi huolellisesti kiinni.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa näytepurkin kylkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • näytteenottopäivämäärän

Sulje näytepurkki muovipussiin. Säilytä näyte kylmässä.

Toimita näytepurkki samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä laboratorioon.


Edellinen sivuSeur​​aava sivu

  

​​
Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018