J-pussileikatun tarina

Minulle tehtiin väliaikainen ohutsuoliavanne, kun paksusuoleni poistettiin sairauteni, haavaisen paksusuolentulehduksen eli colitis ulcerosan seurauksena. Olin sairastunut colitikseen vain puoli vuotta aiemmin, mutta en saanut hyvää vastetta lääkehoidoille ja lisäksi sairastuin yllättäen salmonella sepsikseen, mikä kärjisti tilanteen niin, että jouduin päivystysleikkaukseen muutaman päivän varoajalla.

Avanteen kanssa elämiseen totuttelu ja oikean sidoksen löytäminen vaativat hieman aikaa, mutta olin kiitollinen siitä, että tulehtuneen paksusuolen aiheuttamat kivut ja pidätyskyvyttömyys olivat poissa. Alusta alkaen päätin hyväksyä kehoni, vaikka ulkonäköni olikin muuttunut. En antanut avanteen estää minua tekemästä haluamiani asioita - päinvastoin pystyin liikkumaan kodin ulkopuolella paremmin kuin colitiksen akuuttivaiheen aikana. Kävin uimassa, matkustin ja osallistuin opiskelijatapahtumiin. Kävin myös treffeillä ja kerroin avanteestani avoimesti.

Yli vuotta myöhemmin avanteeni suljettiin j-pussileikkauksen jälkeen. Kuitenkin jos joskus joudun ottamaan avanteen takaisin, tiedän voivani elää sen kanssa häpeilemättä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Kyllä

Päivitetty  28.2.2018