Kosten efter en magcanceroperation

Efter operationen ska man tänka på att magsäcken rymmer mindre mängder mat är vad den gjorde före operationen.

​​​Man ska äta oftare än tidigare för att få i sig tillräckligt med kalorier. Med tiden ökar man mängden mat. Man tappar ofta i genomsnitt 10 procent av vikten som man hade före operationen och ligger sedan kvar på den nivån.

Vitaminer och mineraler​

Efter att man har tagit bort magsäcken är kroppens förmåga att ta upp bland annat järn, kalcium och D-vitamin nedsatt. Därför rekommenderas det att man tar kalk-D-vitaminpreparat och multivitaminpreparat regelbundet efter operationen. Om man har ett lågt Hb-värde kan man också ta järn i tablettform.

Problem i samband med mat​

Ibland kan man känna sig svag, svettas eller få hjärtklappning efter att man ätit; då kan man ha symtom på så kallad dumping, som beror på att maten hamnar i tarmen väldigt snabbt. Man kan lindra symtomet till exempel genom att dricka måltidsdrycken först cirka 15 minuter efter att man ätit fast mat. Dessutom bör man undvika kolhydrater som absorberas snabbt.​


magcancer; operation; mat; näring

Kyllä

Uppdaterad  11.11.2022