Känslig mage, dyspepsi

Det är vanligt att få återkommande besvär i den övre delen av magen. 10–25 procent av alla vuxna får dem, kvinnor och män lika mycket.

Personer med känslig mage har ofta också symtom på irritabel tarm. De vanligaste orsakerna till symtom i den övre delen av magen är funktionell störning (50 procent), refluxsjukdom (30 procent) och sår i magen och tolvfingertarmen (15 procent).

Vid dyspepsi återkommer något av följande symtom ofta eller förekommer långvarigt:

  • störande mättnadskänsla efter maten
  • tidig mättnadskänsla
  • ont i magen eller brännande känsla i magen (halsbränna)
  • svullen mage
  • illamående

Undersökningen visar ingen synlig orsak till symtomen

En funktionell störning innebär att besvären beror på en störd funktion i matsmältningskanalen. Man vet inte den exakta orsaken. Hos en del töms magsäcken långsammare än vanligt eller så reagerar kroppen med smärta på att magen och tarmen töjs ut. Det finns också tecken på att den övre delen av magsäcken inte slappnar av ordentligt.Ibland får man samtidigt reflux, alltså att det sura maginnehållet stiger upp i matstrupen och leder till halsbränna.

Personer med känslig mage har ofta också symtom på irritabel tarm. Man kan också ha symtom på ledbesvär, fibromyalgi och hjärtklappning. Psykiska orsaker och stress kan bidra till att besvären uppstår och förvärra dem.

En diarrésjukdom som orsakats av en infektion kan ibland utlösa irritabel tarm och också känslig mage. Rökning och ärftliga egenskaper ökar risken. En ytlig helicobacter-infektion i magsäcken är vanligtvis symtomfri, men en del får hjälp av en eradikering av helicobacter-bakterien, om sådan har konstaterats. Fet mat, kaffe och alkohol har inte tydligt visat sig påverka uppkomsten av känslig mage, men kroppen mår alltid bäst av en hälsosam och måttlig kost.

Egenvård av känslig mage

Det finns inte någon allmän anvisning, men du kan prova på följande:

  • Ät lugnt och små måltider åt gången.
  • Om du märker att du ofta får symtom av ett visst livsmedel kan du prova att utelämna det för att se om det hjälper.
  • Antiinflammatoriska läkemedel irriterar ofta magen (till exempel Burana, Ibumax, Ketorin, Voltaren), och det kan ta några veckor efter att du slutat ta dem innan du märker någon skillnad. Välj hellre paracetamolbaserade preparat (till exempel Panadol, Paratabs, Paramax) mot smärta.
  • Du kan prova receptfria läkemedel som minskar utsöndringen av magsyra (till exempel Zantac, Ranitidin, Pepcid) eller andra läkemedel mot halsbränna (till exempel Rennie, Antepsin, Gaviscon).
  • En hektisk livsrytm leder lätt till ökade magbesvär och genom att sakta ner livsrytmen och undvika stress kan du minska dem.
fundoplikation; gasbesvär; magen; dyspepsi; ont; matsmältning; gastrit; tarmsystem; svullnad; esophagus; reflux; halsbränna

Kyllä

Uppdaterad  11.11.2022