Gallbesvär och kosten

Fett är det som ökar gallblåsans sammandragning mest, så därför är det bra att undvika väldigt fet mat.

​​​​​​​​​​​​Förutom fet mat kan även en del andra livsmedel orsaka symtom. Det finns inte en enda bestämd kost som lindrar gallbesvären hos alla, utan var och en kan undvika den mat som orsakar symtom. Målet är dock att äta en så varierande kost som möjligt vid sidan om att undvika att det bildas gallsten och att de orsakar smärta.

Efter en galloperation kan man vanligtvis utöka kosten. Prova ett nytt livsmedel eller ett som tidigare orsakat symtom och ät det i små engångsportioner till att börja med. Om du inte får några symtom kan du lägga till maten i din kost igen. Du bör inte ha några onödiga begränsningar i din kost, utan bör helst försöka äta så varierat som möjligt.

Kost som är lämplig vid gallstenssjukdom

En jämn måltidsrytm och måttliga portionsstorlekar förebygger smärtor i anknytning till maten. Försök att äta frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.

Kroppen behöver mjukt fett, så när du lagar mat kan du använda måttligt med vegetabilisk olja eller flytande margarin, på brödet kan du ha vegetabiliskt matfett och i salladen en oljebaserad dressing.

Fiber binder gallsyror i tarmarna och minskar uppkomsten av gallsten, så därför rekommenderas man att äta livsmedel med hög fiberhalt. En fiberrik kost främjar också magens funktion och gör det lättare att hålla vikten. Bra källor till fiber är bland annat fullkornsspannmål samt grönsaker, bär och frukt.

Livsmedel som ökar risken för magsymtom

En del livsmedel kan öka mängden gas i tarmarna som orsakar uttöjning och smärta eller orsaka gallsten. Sådana livsmedel är till exempel:

  • kål, lök, kålrot, rova, selleri, svampar, bönor, ärter och linser
  • färskt äpple och päron, meloner och avokado
  • kolsyrade drycker och kaffe
  • färskt bröd eller bulle
  • kraftigt kryddad eller rökt mat
  • ättika och pickles
  • sötningsmedel, till exempel sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol och isomaltitol
  • produkter med inulin, oligofruktos, frukto-oligosackarider (FOS) och galakto-oligosackarider (GOS), som yoghurt för bättre matsmältning.

I små mängder åt gången kan man vanligtvis äta även dessa.​

​Du hittar vårdanvisning vid förstoppning via följande länk:


förbjudet; tillåtet; undvik; Ont i magen; övre delen av magen; galla; magbesvär; kost; galldiet; fet mat; gallsten; gallblåsa; ägg; bacon; grönsak; soppa

Kyllä

Uppdaterad  11.11.2022