Ibland räcker 2–3 liters vätskeintag för att uppfylla grundbehovet. På vätskans helhetsmängd inverkar förutom drycker, även flytande maträtter. Därtill hjälper vätskerika grönsaker, bär och frukter till vid vätskeintaget.
I exceptionella situationer, när man har diarré och svettas (feber, motion, värmebölja) är det särskilt viktigt att man fäster uppmärksamheten vid vätske- och saltbalansen.
Att bara dricka sockerdrycker eller vatten rekommenderas inte, eftersom vatten inte absorberas så bra i synnerhet inte vid diarré. Kaffe, te och alkoholhaltiga drycker är vätskedrivande och ökar behovet av vätskeintag.
Symtom på vätske- och saltbrist är | - En känsla av törst
- mindre urinmängd
- trötthet
- svaghet
- irritation
- brist på koncentrationsförmåga
- huvudvärk
- bristande aptit
- muskelkramper i benen
|
Lämpliga drycker är | - utspädd saft eller saftdryck
- lågkolsyrat mineralvatten
- saftsoppa
- kräm
- kött-, fisk-, höns- eller grönsaksspad
- mjölkprodukter med låg laktoshalt eller laktosfria mjölkprodukter
- sportdrycker
- hemgjord konditionsdryck
|
Intaget av natrium (salt) kan ökas med | - att man lägger till salt i maten
- köttpålägg
- saltad fisk
- fetaost
- oliver
- saltgurka
- salta kex och chips
- salta drycker, till exempel köttbuljong eller sportdrycker. Dessa tillför förutom vätskor också salter
- korn av havssalt, hjälper snabbt
|
Andra salter | - mjölkprodukter, banan, färska bär och torkade frukter innehåller kalium
- vid låg magnesiumnivå är det mest effektivt att använda ett preparat som tas läkemedelsaktigt.
|