Haimatulehdus

YleistäHaiman tehtäviin kuuluu hormonien eritys (kuten insuliini) sekä ruoansulatusentsyymien eritys suolikanavaan. Haimatulehduksessa ruoansulatusentsyymien valmistamisesta vastaavat solut toimivat epänormaalisti ja entsyymit aktivoituvat jo haiman sisällä. Silloin entsyymejä vapautuu haimaa ympäröiviin kudoksiin ja haiman solujen väliseen tilaan. Entsyymit aiheuttavat voimakkaan tulehdusreaktion, joka aiheuttaa oireena yleensä kovan ylävatsakivun, joskus myös kuumeen. Haimatulehduksen vaikeusaste vaihtelee huomattavasti, eikä taudin alkuvaiheessa ole mahdollista vielä ennustaa, kuinka vaikeaksi tilanne tulee etenemään. Suurin osa haimatulehduksista hoituu suonensisäisellä nesteytyksellä, mutta osa potilaista tarvitsee tehohoitoa ja leikkaushoitoa.

Haimatulehduksen aiheuttajat

Suomessa yleisin haimatulehduksen aiheuttaja on alkoholi. Alkoholin käyttö onkin täysin kielletty ensimmäisen haimatulehduksen jälkeen, koska pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa uuden tulehduksen. Toiseksi yleisin aiheuttaja on sappikivet. Näiden lisäksi on muita harvinaisempia hormoni- ja aineenvaihduntasairauksia, jotka voivat altistaa haimatulehduksen synnylle.

Alkoholinkäyttösi riskiä voit itse arvioida AUDIT -testin avulla. (Päihdelinkki.fi)

Hoito

Haimatulehdus hoidetaan sairaalassa. Hoitoon kuuluvat hyvästä nesteytyksestä huolehtiminen suonensisäisesti ja kivun hoitaminen. Haimatulehdus ei vaadi antibioottihoitoa kuin vain erityistapauksissa. Usein tulehdus rauhoittuu muutamien päivien sisällä, mutta osalle potilaista kehittyy vaikea haimatulehdus, joka aiheuttaa muiden elinjärjestelmien toimintahäiriöitä ja voi tarvita tehohoitoa. Mikäli joudutaan tehohoitoon, on hoito- ja kuntoutumisjakso pitkä ja kuoleman riski merkittävä. Leikkaushoitoa voidaan harkita, mikäli muut keinot eivät riitä, mutta sitä pyritään välttämään taudin ensi viikkoina. Leikkauksessa tulehduksen ja haimaentsyymien aiheuttama kuolioitunut kudos poistetaan elinkelpoinen kudos säästäen.

Jatkohoito

Haimatulehduksen jälkeen ei tule käyttää laisinkaan alkoholia taudin merkittävän uusiutumisriskin vuoksi. Myös tupakointi tulee viimeistään tässä vaiheessa lopettaa, sillä se lisää merkittävästi todennäköisyyttä pitkäaikaisen haimatulehduksen kehittymiseen.

Jos haimatulehduksen taustalta löytyy sappikivet, tehdään tulehduksen rauhoituttua sappirakon poistoleikkaus. Tällä toisaalta poistetaan sappirakon mukana olevat kivet ja toisaalta ehkäistään uusien kivien muodostumista.

Mikäli haimatulehdus on tuhonnut haimakudosta merkittävästi, voi kehittyä diabetes haiman hormonitoiminnan riittämättömyyden seurauksena. Tällöin diabetes tulee hoitaa joko tableteilla tai pistettävillä insuliineilla. Myös haiman ruoansulatusentsyymien eritys voi vaurioitua, jolloin tarvitaan suun kautta otettavia korvausvalmisteita.

 

Kyllä

Päivitetty  23.8.2018