Napatyrä eli hernia umbilicalis

Napatyrä (hernia umbilicalis)

Vastasyntyneellä on suorien vatsalihasten välisessä lihaskalvossa napanuoran mentävä reikä, jota ympäröi tiivistymä eli naparengas. Syntymän jälkeen napatyrä on melko yleinen (1–4 %), mutta muutaman ensimmäisen elinvuoden aikana reikä yleensä pienenee ja tyrä häviää itsestään. Myös aikuisella saattaa olla naparenkaan keskellä pieni aukko.

Vatsaontelon sisäisen paineen nousu voi venyttää naparengasta ja aiheuttaa tyrän napaan tai navan vierelle. Tavallisimmat syyt ovat keskivartalolihavuus ja naisilla lisäksi raskaudet.

Pieneen napatyrään työntyy tavallisimmin rasvakudosta.

Hoito

Pientä vähäoireista napatyrää ei kannata välttämättä leikata, koska myös leikkauksen jälkeen voi jäädä kroonisia kipuoireita tai kosketusarkuutta leikkausalueelle.

Pieni oireileva tyrä voidaan ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla jopa paikallispuudutuksessa. Toimenpide tehdään usein päiväkirurgisesti. Toipuminen ponnistelurajoituksineen vie 1–2 viikkoa. Töihin voi palata voinnin salliessa.

Suuret ja uusiutuneet tyrät korjataan aina tukiverkolla, joka asetetaan lihaskerrokseen tai sen taakse tai vatsaontelon sisäpuolelle. Kookkaiden napatyrien paras hoitomenetelmä on yleensä tähystysleikkaus, jossa saa suurenkin verkon paikalleen pienten aukkojen kautta. Isojen tyrien korjauksen jälkeen sairaalassa menee 1–3 vuorokautta; kotiin pääsee, kun leikkauksen jälkeiset kivut ovat tavanomaisin lääkkein hallinnassa ja omatoiminen liikkuminen sujuu.

Tähystysleikkauksessa vatsaontelo laajennetaan kaasulla näkyvyyden parantamiseksi.

Kureutumisriski

Paljon oireilevan napatyrän kureutumisriski on noin 10 prosenttia, joten korjaava toimenpide kannattaa mieluummin tehdä suunnitellusti kuin päivystyksellisesti tyrän kureuduttua.

Jos napatyrä liittyy maksakirroosiin

Jos napatyrä liittyy maksakirroosiin, on tärkeää käydä lääkärin luona keskustelemassa leikkaushoidon mahdollisuudesta. Maksakirroosin yhteydessä napatyrän kureutumisriski on melko suuri ja päivystysleikkauksen riskit aina suuremmat kuin suunnitellusti tehdyn leikkauksen.


Edellinen sivuSeuraava ​sivu

  


 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018