Aktiivinen sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta oireettomassa ja hyvässä hoitotasapainossa oleva sairaus ei yleensä vaikuta hedelmällisyyteen.
Aikaisemmat vatsan ja lantion alueen leikkaukset voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, ja raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa. Hedelmöityshoidoilla saadaan yhtä hyviä tuloksia kuin leikkaamattomillakin.
Useimpia lääkkeitä voidaan käyttää raskausaikana. Lääkitystä ei saa lopettaa omatoimisesti raskauden aikana. Raskausaikana on tärkeää käyttää säännöllisesti käytössä olevaa lääkitystä.
Sulfasalatsiini ja mesalatsiini ovat turvallisia käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Miehillä sulfasalatisiini saattaa aiheuttaa siittiöiden vähenemistä, mutta tilanne palaa normaaliksi lääkityksen loputtua (huomioidaan raskautta suunniteltaessa).
Atsatiopriinia ja merkaptopuriinia voidaan käyttää raskauden aikana.
Siklosporiinin käyttö harkitaan raskauden aikana tapauskohtaisesti.
Metotreksaatin käyttö raskauden aikana on kielletty. Sen käyttö tulee lopettaa vähintään kolme kuukautta ennen raskautta. Myös miehen on tauotettava lääke vähintään kolme kuukautta ennen raskauden alkua.
Metronidatsolia voi käyttää lyhyinä kuureina, mutta pidempiaikainen käyttö raskauden aikana ei ole suotavaa.
Biologisten lääkkeiden käyttö raskauden aikana suunnitellaan jo raskautta suunniteltaessa, ja niiden käyttö arvioidaan yksilöllisesti. Jos äiti on saanut biologisia lääkkeitä raskauden aikana, vauvalle ei saa antaa eläviä rokotteita, ennen kuin tiedetään, ettei hänellä ole biologista lääkettä elimistössä. Tämä vaikuttaa lähinnä vain rotavirusrokotteen antamiseen.
Tavallinen alatiesynnytys on yleensä mahdollinen. Synnytystavasta päätetään synnytyssairaalassa.
Mahdollinen vatsan ja lantion alueen leikkaushistoria voi vaikuttaa synnytystavan valintaan. Hoitava lääkäri voi tarvittaessa tehdä lähetteen synnytystapa-arvioon synnytyssairaalaan.
Imetyksen hyödyt vastasyntyneelle tiedetään ja imetystä suositellaan. Äidin käyttämistä lääkkeistä vain hyvin pieni osa erittyy maitoon, ja useimpien tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden käyttöä pidetään täysin turvallisena. Metotreksaattia, siklosporiinia, metronidatsolia ja siprofloksasiinia ei suositella käytettävän imetyksen aikana.
Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavista 5–20 prosentilla on suvussa joko Crohnin tautia tai haavaista paksusuolen tulehdusta. Tulehduksellista suolistosairautta sairastavan henkilön ensimmäisen asteen sukulaisilla on noin 10–15-kertainen riski sairastua. Riski on jonkin verran korkeampi Crohnin taudissa kuin haavaisessa paksusuolen tulehduksessa. Jos toisella vanhemmista on tulehduksellinen suolistosairaus, on lapsen riski sairastua 10–20 prosenttia, ja jos molemmilla vanhemmilla on tulehduksellinen suolistosairaus, on lapsen sairastumisriski 30–50 prosenttia.
Miehet voivat metotreksaattia lukuun ottamatta käyttää kaikkia muita lääkkeitä suolisairauden hoidossa perheenlisäystä suunniteltaessa. Metotreksaatti tauotetaan vähintään kolme kuukautta ennen raskauden alkua.
Sulfasalatsiiini saattaa aiheuttaa siittiöiden vähenemistä. Tilanne palaa kuitenkin normaaliksi lääkityksen lopettamisen jälkeen.