Ehkäisy

​​​Tulehduksellista suolistosairautta sairastavat voivat yleensä valita heille parhaiten sopivan ehkäisymenetelmän.

Mitä enemmän tietää ehkäisyn vaihtoehdoista, sen paremmin pystyy valitsemaan parhaiten soveltuvan menetelmän. Ei ole näyttöä siitä, että ehkäisytablettien käyttö oleellisesti vaikuttaisi tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiseen tai kulkuun. Sekä tulehdukselliset suolistosairaudet että yhdistelmäehkäisytabletit lisäävät hieman alaraajojen laskimotukosriskiä.

Ehkäisytabletit ovat tehokkaita 99 prosentilla terveistä naisista. On kuitenkin hyvä huomioida, että suolistosairauden aktiivisessa vaiheessa suun kautta otettavien lääkkeiden imeytyminen elimistössä voi olla heikentynyt esimerkiksi ripulin takia. Ehkäisyteho voi jäädä huonommaksi ja raskauden mahdollisuus on suurempi. Tällöin on ehkä tarpeen valita jokin muu ehkäisymenetelmä, esimerkiksi kierukka tai kondomi. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Sukupuolitaudeilta suojautuminen on tärkeää. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa seksitaudeilta. Jos seksikumppani vaihtuu tai on satunnaisia seksisuhteita, on erityisen tärkeä huolehtia ehkäisystä.

PSHP/Gastroenterologia/Airi Jussila

Kyllä

Päivitetty  28.2.2018