Rokotukset

​​Tulehduksellista suolisairautta sairastavan tulee huolehtia rokotuksistaan. Lääkitys saattaa vaikuttaa rokotuksiin.

Tulehduksellisissa suolisairauksissa on lisääntynyt riski sairastua tarttuviin tauteihin itse tautiin kytkeytyvän tulehduksen vuoksi ja sen hillitsemiseen käytettävien lääkkeiden vuoksi. Joitakin vakavia infektioita voidaan estää rokotuksin. On tärkeä kertoa rokottajalle käyttämistään lääkkeistä jopa 3 kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeenkin.

Kurkkumätä + jäykkäkouristusrokote

Kurkkumätä+jäykkäkouristusrokote annetaan koulussa 11–13 -vuotiaana ja tehoste armeijan käyville. Tehosterokotus tulee ottaa 10 vuoden välein. Jos on epävarma edellisen rokotuksen ajankohdasta, kannattaa ottaa tehoste rokote. Rokotteen saa terveysasemalla ilmaiseksi.

Kausi-influenssarokote

Kausi-influenssarokote tulee ottaa joka vuosi syksyllä. Terveysasemat ilmoittavat riskiryhmien rokotuksista. Raskaus, yli 65-vuoden ikä, jotkut sairaudet ja puolustuskykyyn vaikuttavat lääkkeet oikeuttavat ilmaiseen rokotukseen terveysasemilla. Lisäksi monet työantajat rokotuttavat työntekijänsä ilmaiseksi. Puolustuskykyä alentava lääkitys saattaa heikentää rokotuksesta saatavaa suojaa. Tällaista lääkitystä saavan IBD-potilaan perheenjäsenet ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen.

Pneumokokkirokote

Pneumokokkirokote on rokote pneumokokkisairauksia vastaan. Pneumokokit aiheuttavat korvatulehduksia ja aikuisille yleisimmin keuhkokuumetta. Rokote on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan vuodesta 2010 lähtien. Rokotetta suositellaan kaikille puolustuskykyä heikentävää lääkitystä saaville ja yli 65-vuotiaille.

Tuhkarokko

Jos on syntynyt 1960–75 välisenä aikana, ei välttämättä ole sairastanut tuhkarokkoa eikä saanut rokotetta. Kahden rokotteen sarja on sen tarvitseville terveysasemalla ilmainen, MPR-rokote. Puolustuskykyyn vaikuttavan lääkityksen aikana ei voi rokotetta ottaa.

Vesirokko

Jos ei ole sairastanut vesirokkoa, tulee rokote ottaa. Kahden rokotteen sarjan joutuu itse maksamaan ja rokotteesta tulee olla resepti. Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan syyskuusta 2017 alkaen. Vesirokkorokotetta tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta kaikille 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Puolustuskykyyn vaikuttavan lääkityksen aikana ei voi rokotetta ottaa.

HPV-rokote

HPV-rokote suojaa kahdesta neljään sukupuoliteitse tarttuvaa papilloomavirusta vastaan. Tämän rokotteen ovat saaneet 1998 ja sen jälkeen syntyneet tytöt niin halutessaan. Rokote tehoaa paremmin, jos se on otettu ennen aktiivista seksielämää. Se voidaan kuitenkin antaa 26 ikävuoteen asti sekä tytöille että pojille. Rokotteen joutuu itse maksamaan, ja rokotteesta tulee olla resepti

Muut rokotteet

Lisäksi on rokotteita, jotka voivat olla hyödyllisiä riippuen työstä, harrastuksista, elintavoista, kotipaikasta tai kesämökin sijainnista ja työ- tai lomamatkojen kohteesta. Näitä ovat A- ja B-hepatiittirokotteet ja puutiaisaivotulehdusrokote. Vyöruusua vastaan on yli 50-vuotiaille tarkoitettu rokote. Matkustusalueen rokotukset tulee aina tarkistaa ennen matkaa. Lääkitys saattaa aina vaikuttaa rokotuksiin, muista mainita se rokottajalle, jopa kolme kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeenkin.

PSHP/Gastroenterologia/Airi Jussila

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019