Milloin hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon?

Tyypillisiä oireita ovat ripuli, veriset ulosteet, vatsakivut, väsymys ja laihtuminen. Ruuansulatuskanavan oireiden lisäksi voi esiintyä nivel-, iho- tai silmäoireita.

IBD:n oireet

Oireet kehittyvät yleensä vähitellen, mutta voivat joskus alkaa äkillisesti. Oireet voivat olla jatkuvia tai esiintyä muutamien viikkojen tai kuukausien jaksoissa, niin että välillä on pitkiä oireettomia kausia. Oireet vaihtelevat sen mukaan, missä ja miten voimakas tulehdusreaktio on.

Haavainen paksunsuolen tulehdus

Tyypillinen oire on useita viikkoja kestänyt tai toistuvasti ilmenevä ripuli, veriset ja limaiset ulosteet ja ulostamista edeltävä kouristava vatsakipu. Peräsuolen tulehduksessa ripulia ei aina ole, mutta suoli toimii tavallista tiheämmin ja ulosteessa on verta. Veriripulin jatkuessa kehittyy anemia ja väsymys, mutta kuumeilu on harvinaista, ellei sairaus ole jo vaikea. Lapsilla voi olla kasvun hidastumista.
Jo sairauden alkuvaiheessa, joskus jopa ennen suolioireita, voi esiintyä nivel-, iho- tai silmäoireita.
Haavaiselle paksusuolentulehdukselle on tyypillistä aaltoileva kulku. Oireet ovat välillä poissa pitkiäkin aikoja mutta palaavat aika ajoin.

Crohnin tauti

Oireet alkavat yleensä vähitellen. Yleisimmät oireet ovat vatsakivut, ripuli, kuumeilu ja laihtuminen. Ulostustarve on tihentynyt, ja voi olla erilaisia peräaukon seudun vaivoja. Lapsella kasvu saattaa hidastua ja murrosikä voi viivästyä. Crohnin taudissa esiintyy etenkin lapsilla ja nuorilla suun alueen oireita, ja todetaan suun aftoja, limakalvohaavaumia, ienturvotusta, huulten turvotusta ja suupielten halkeamia.

Crohnin tautia sairastavalla voi olla myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel-, iho- ja silmäoireita

Vaikeat oireet

Jos on seuraavia oireita, on hakeuduttava päivystykseen:

  • veriripulia yli kuusi kertaa vuorokaudessa
  • ripuli, johon liittyy yleiskunnon heikentymistä
  • vaikeat vatsakivut
  • tukosoireet, jotka eivät kotona helpota
  • peräaukon alueen kivulias paise ja kuume

Mihin ottaa yhteyttä?

Jos on tulehduksellisen suolistosairauden oireita (pitkittynyt ripuli, vatsakipu tai veriset ulosteet), on syytä ottaa yhteyttä omalääkäriin tai työterveyslääkäriin. Jos on veriripulia, tulee tutkimuksiin hakeutua viivyttelemättä.
Vastaanottokäynnillä avoterveydenhuollon lääkäri määrittää tutkimusten ja hoidon tarpeen ja kiireellisyyden ja tekee tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon. Tutkimusten kiireellisyys määräytyy oireiden vaikeuden sekä vastaanoton tutkimuslöydösten perusteella.

Jos oireet alkavat erityisen vaikeina tai yleistila on heikko, on hakeuduttava päivystykseen.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018