Haavainen paksusuolentulehdus

​Haavainen paksusuolentulehdus on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, joka rajoittuu perä- ja paksusuolen limakalvolle.

Haavainen paksusuolentulehdus voi puhjeta missä iässä tahansa, joskin tavallisin sairastumisikä on nuoruusiässä tai varhaisessa aikuisiässä 15-30 -vuotiaana. Suomessa haavaiseen paksusuolentulehdukseen sairastuu noin 1500 henkilöä vuodessa. Sairaus on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.

Sairauden syy on tuntematon. Sairaus syntyy perinnöllisesti alttiille henkilöille todennäköisesti suolistobakteerien, ravintotekijöiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta.

Oireet

Tavallisimpia oireita haavaisessa paksusuolentulehduksessa ovat ripuli, veriuloste, limainen uloste ja kramppimaiset vatsakivut. Oireet voivat alkaa vähitellen, ja välillä voi olla oireettomiakin jaksoja. Vaikeissa tapauksissa ulostuskertoja on yli kuusi päivässä. Sairauden jatkuessa yleistila heikkenee, paino laskee ja voi esiintyä kuumeilua.

Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavalla voi olla myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel- , iho- ja silmäoireita.

IBD:n oireista enemmän osiossa "Milloin hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon?"

Toteaminen

Kun sairautta epäillään, tehdään paksusuolentähystys (kolonoskopia). Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen ja koepalojen avulla. Verikokeiden avulla selvitetään tulehdusreaktion voimakkuutta ja muita sairauden aiheuttamia yleisoireita.

Lisää tietoa osiosta "Miten IBD todetaan?"

Tulehduksen laajuus

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa tulehdusta on paksusuolessa vaihtelevan laajuisella alueella alkaen yleensä peräsuolesta. Alunperin vain peräsuolessa ollut tulehdus saattaa myöhemmin laajentua jopa koko paksusuoleen.

Proktiitti on ainoastaan peräsuolen alueella oleva tulehdus. Vasemmanpuoleiseksi kutsutaan tulehdusta, joka on levinnyt ylemmäs paksusuoleen aina vasemmalla puolella kylkiluiden alla olevaan mutkaan asti. Tulehdusta voi olla myös poikittaisen paksusuolen alueella, jolloin puhutaan laaja-alaisesta tulehduksesta. Tulehdusta voi olla myös koko paksusuolen alueella.

Taudin kulku ja kuva

Haavaiselle paksusuolentulehdukselle on tyypillistä aaltoileva kulku. Oireet ovat välillä poissa pitkiäkin aikoja, mutta palaavat aika ajoin.

Pitkäaikainen tulehdus paksusuolessa lisää paksusuolisyöpäriskiä. Syöpäriski on suurin nuorena sairastuneilla ja niillä, joilla sairaus ulottuu koko vasemmanpuoleiseen paksusuoleen tai sitä laajemmalle alueelle. Suvussa esiintynyt paksusuolisyöpä, sklerosoiva kolangiitti ja jatkuva tulehdus limakalvossa lisäävät syövän riskiä.

Haavaisen paksusuolen tulehduksen hoidosta ja seurannasta tietoa osiossa "Miten IBD:tä hoidetaan ja seurataan?"

PSHP/Gastroenterologia/Airi Jussila

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018