Crohnin tauti

Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi esiintyä missä vain ruoansulatuskanavan alueella suusta peräsuoleen, yleisimmin kuitenkin ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa.

Crohnin tauti voi puhjeta missä iässä tahansa. Tavallisin sairastumisikä on nuoruusiässä tai varhaisessa aikuisiässä 15-30 vuotiaana. Suomessa Crohnin tautiin sairastuu noin 600-800 henkilöä vuodessa. Crohnin tauti on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Sairauden syy on tuntematon. Sairaus syntyy perinnöllisesti alttiille henkilöille todennäköisesti suolistobakteerien, ravintotekijöiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Tupakoitsijoilla on suurempi riski sairastua Crohnin tautiin kuin tupakoimattomilla, ja tupakoitsijan sairaus on vaikeampi kuin tupakoimattoman.

Oireet

Oireet alkavat yleensä vähitellen. Yleisimmät oireet ovat vatsakivut, ripuli, kuumeilu ja laihtuminen. Ulostustarve on tihentynyt, ja usein on erilaisia peräaukon seudun vaivoja. Lapsella kasvu saattaa hidastua ja murrosikä voi viivästyä. Crohnin taudissa esiintyy usein etenkin lapsilla ja nuorilla muutoksia myös suun alueella, kuten suun aftoja, limakalvohaavaumia, ienturvotusta, huulten turvotusta ja suupielten halkeamia.

Crohnin tautia sairastavalla voi olla myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel-, iho- ja silmäoireita.

IBD:n oireista enemmän osiossa "Milloin hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon?"

Toteaminen

Crohnin tauti todetaan yleensä paksusuolen tähystyksellä (kolonoskopialla) ja siinä otettujen näytepalojen mikroskooppisella tutkimuksella. Lisätutkimuksena voidaan tehdä mahatähystys (gastroskopia). Ohutsuolta voidaan tutkia kapselikameratutkimuksella, ohutsuolen magneettikuvauksella tai ohutsuolen tietokonekuvauksella. Verikokeiden avulla selvitetään tulehdusreaktion voimakkuutta ja muita sairauden aiheuttamia yleisoireita.

Diagnoosi varmistetaan kliinisten oireiden, verikokeiden, kuvantamisen, tähystysten ja näytepalojen histologisten tutkimusten perusteella.

Lisää tietoa osiosta "Miten IBD todetaan?"

Taudin sijainti, käyttäytyminen ja taudin kulku

Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa, yleisimmin kuitenkin ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa.

Tulehdusmuutokset esiintyvät suolistossa usein niin, että tulehtuneiden kohtien välissä voi olla terveitä alueita.

Tulehdusmuutokset voivat vaikuttaa suolen seinämän kaikkiin kerroksiin. Tämän vuoksi Crohnin tautiin voi liittyä komplikaatioina suolen ahtaumia, märkäpesäkkeitä tai fisteleitä eli epänormaaleja kulkuyhteyksiä peräsuolen ja ihon välillä tai suolen ja muiden elinten välillä. Ahtaumat voivat aiheuttaa suolitukoksen, jonka oireena on aaltoileva kipu, ummetus, suolen kurina, pahoinvointi ja oksentaminen.

Crohnin tauti on pitkäaikaissairaus, jossa oireettomat jaksot (remissiot) vuorottelevat aktiivisten vaiheiden kanssa.

Peräaukon seudun Crohnin tauti eli perianaalinen Crohnin tauti

Peräaukon seudun oireet ovat tavallisia Crohnin taudissa. Niitä todetaan 10–30 prosentilla Crohnin tautia sairastavista. Peräaukon seudun paise voi joskus olla Crohnin taudin ensimmäinen ilmentymä.

Fissuurat ovat kivuliaita, kroonisia haavaumia peräaukon ympäristössä, yleisimmin peräaukon suulla. Fissuurat voivat erittää verta tai kudosnesteitä.

Tulehdus voi levitä suolen seinämän läpi muodostaen käytäviä eli fisteleitä iholle tai viereiseen elimeen, esimerkiksi virtsarakkoon tai emättimeen. Peräaukon ympäristössä fistelikäytävä kulkee useimmiten peräsuolesta peräaukon viereen iholle, mutta toisinaan kauemmaksikin peräaukosta. Fisteli voi vuotaa joko jatkuvasti tai ajoittain märkää tai ulostetta ja joskus vertakin. Fistelikäytäviin voi kehittyä paiseita, jotka joudutaan yleensä avaamaan kirurgisesti. Paise peräaukon vieressä on tavallisin.

Kun Crohnin tautia sairastavalla on peräaukon alueen oireita tai löydöksiä, tehdään usein lantion magneettikuvaus.

Crohnin taudin hoidosta ja seurannasta tietoa osiossa "Miten IBD:tä hoidetaan ja seurataan?"

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018