Matkustaminen

​​​​Tulehduksellinen suolistosairaus ei estä matkailua. Hyvä etukäteissuunnittelu on tärkeää. Sairauden ollessa rauhallisessa vaiheessa matkasta nauttii enemmän.

Lääkehoitoa tulee jatkaa matkalla. Kuten yleensäkin matkaa suunniteltaessa, on tarkistettava, että tarvittavat rokotukset ja malarialääkitys ovat kunnossa. Jos suunnittelee matkaa kehitysmaihin, kannattaa harkita matkailulääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla käymistä. Ennen päätöstä matkustamisesta suositellaan vielä keskustelua oman erikoislääkärin kanssa.

Ennen matkaa kannattaa selvittää omasta lentoyhtiöstä ohjeet lääkityksen kanssa matkustamiseen.

Lääkäriltä tulee pyytää toimintasuunnitelma sen varalta, että tauti aktivoituu matkan aikana.

Matkan aikana on huolehdittava elintarvike- ja käsihygieniasta. Ne ovat ovat tärkeimmät matkaripulin ehkäisykeinot.

Matkavakuutus

Matkavakuutus on hyvä ottaa matkalle lähtiessä. Vakuutusehtoihin on syytä perehtyä etukäteen. EU- ja ETA-maissa on lakisääteinen terveysturva. Kelalta voi tilata maksutta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sen saavat kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt.

Lääkkeet

Lääkeiden riittävyydestä ja säilytyksestä matkan aikana tulee huolehtia. Lääkkeet tulee pakata käsimatkatavaroihin. Lääkkeistä on hyvä olla mukana e-reseptin potilasohje, jonka voi itse tulostaa www.kanta.fi. Jotkut lääkkeet vaativat kylmälaukkujen käyttöä. Mikäli lääkehoito vaatii neuloja ja ruiskuja, siihen tarvitaan englanninkielinen todistus hoitavasta yksiköstä.

Matkaripuli

Käsien puhtaus on paras tapa ehkäistä ripulia. Ripuli saadaan tavallisesti epäpuhtaasta ruoasta ja vedestä. Pullottamaton vesi, buffetpöydät, majoneesipohjaiset salaatit, irtojäätelö ja jääpalat saattavat olla riskitekijöitä ja aiheuttaa ripulia.​

Aurinko

Iho ja silmät tulee suojata auringon UV-säteilyltä. Vaatetus, suojavoiteet ja aurinkolasit ovat hyviä suojausmenetelmiä. Jotkut lääkkeet herkistävät ihon auringonvalolle tai vaikuttavat puolustusmekanismien toimintaan. Ihon palamista tulee ehdottomasti välttää.

PSHP/Gastroenterologia/Airi Jussila

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018