Rektoseele eli peräsuolen pullistuma


Rektoseele tarkoittaa peräsuolen alaosan pullistumista, tavallisimmin eteenpäin. 

Rektoseele tarkoittaa peräsuolen alaosan pullistumista, tavallisimmin eteenpäin. Anaalikanavan etuseinämän ja emättimen välinen sidekudoskalvo antaa periksi iän, raskauksien, synnytysten ja toistuvan ponnistelun seurauksena. Miehillä rektoseelen esiintyminen on selvästi harvinaisempaa kuin naisilla. 

Rektoseelet ovat usein oireettomia, mutta suuremmat voivat aiheuttaa ulostamisvaikeutta ja painon tunnetta. Monet vaivasta kärsivät auttavat ulostamista välilihasta tai emättimen puolelta sormella tukemalla tai peräaukon kautta sormella kaivaen.

Toteaminen

Rektoseele voidaan todeta vastaanottokäynnillä; tutkittaessa olet joko kylkiasennossa tai gynekologisessa asennossa. Toisinaan on tarpeen tehdä lisäselvityksinä ultraääni- tai magneettitutkimuksia muiden lantionpohjan laskeumamuutosten selvittämiseksi.

Rektoseeleen liittyvää ulostamisen hankaluutta voi helpottaa ulosteen pehmentäminen ruokavalion ja kuituvalmisteen avulla. Kuituvalmisteista esimerkiksi psylliumkuitu on tähän tarkoitukseen sopiva. Peräsuoleen jäävä uloste voidaan huuhdella pienellä vesimäärällä tähän tarkoitukseen suunnitelluilla välineillä. Voit lukea huuhteluhoidosta sivulta "Vaikeutunut ulostaminen".

Lue lisää: Ulostamisvaikeuden hoito->Huuhteluhoito.

Leikkaushoito

Rektoseelen leikkaushoitoon voidaan päätyä, jos ulostamisvaikeus ei helpota yllä olevin keinoin tai mikäli rektoseele on niin kookas, että se työntyy emättimen puolelta esiin.

Leikkaus voidaan tehdä emättimen puolelta, peräsuolen puolelta tai välilihan kautta. Tavallisinta on rektoseelen korjaaminen emättimen puolelta ompelemalla. Emättimen kautta tehtävät leikkaukset tekee gynekologi.


Edellinen sivuSeura​ava sivu

  


HUS

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018