Peräsuolen invaginaatio eli tuppeuma

​​​​​Ulostettaessa ponnistamisen yhteydessä peräsuoli voi liikkua niin, että se työntyy itsensä sisään palautuen takaisin, kun ponnistaminen lakkaa. Jos suoli työntyy peräsuolikanavaan asti, voi seurauksena olla ulostamisen vaikeutuminen ja voimakas ponnistelun tarve. Tuppeuma on usein osa yleisempää lantionpohjan laskeumaa.

Invaginaation aiheuttamaa ulostamisvaikeutta hoidetaan samoin kuin rektoseeleen liittyviä vaivoja. Uloste tehdään sopivan pehmeäksi, ja lisäksi voidaan käyttää huuhteluhoitoa ja lantionpohjan fysioterapiaa.

Tuppeuman leikkaushoitoa voidaan harkita, jos muut hoidot eivät auta. Leikkausmenetelmiä on useita.

Vatsaontelon kautta tehtävässä rectopexia -leikkauksessa peräsuolen etupinnalle ommellaan suolta tukeva verkkokaistale, joka estää tuppeutumisen. Leikkauksesta hyötyy noin kaksi kolmesta potilaasta, mutta pienellä osalla tilanne voi jopa huonontua. Leikkausta ei yleensä tehdä, jos tulevaisuudessa on vielä raskaussuunnitelmia.

Toisentyyppinen leikkaus on peräaukon kautta tehtävä suolen tuppeutuvan osan poisto.

Leikkaushoidossa on huomioitava, että tuppeuma kuten rektoseelekin ovat usein osa lantionpohjan yleisempää periksi antamista. Yhden poikkeavan rakenteen korjaaminen ei välttämättä johda toiminnan paranemiseen. Oireiden uusiminen on myös varsin tavallista.


Edellinen sivuSeura​ava sivu

  


 

Kyllä

Päivitetty  2.4.2018