Peräpukamat

Peräaukon seudun yleisiin oireisiin viitataan usein ”peräpukamaoireina”.

Peräaukon seudun yleisiin oireisiin viitataan usein ”peräpukamaoireina”, mutta todellisuudessa oireiden takana voi olla muitakin syitä. Lantionpohjan toimintahäiriöitä esiintyy kaikenikäisillä, mutta erityisen tavallisia ne ovat keski-ikäisillä tai vanhemmilla naisilla. Yhteistä lantionpohjan ja peräsuolen toiminnallisille vaivoille on elintapojen vaikutus; hoidossa itsehoidolla onkin suuri merkitys.

Peräaukon sisällä peräsuolikanavassa on normaalirakenteena limakalvon verhoamia tyynykkeitä, jotka toimivat pidätyskyvyssä tiivisteinä. Näissä tyynykkeissä on runsaasti verisuonia. Jos tyynykkeet suurenevat ja liukuvat suolikanavassa alaspäin, syntyy peräpukamia. Hankautuessaan tai ärtyessään ne vuotavat herkästi verta.

Kuva: Kaksi peräpukamaa peräsuolen sisäpuolella.

Syyt

Peräpukamien kehittymiseen vaikuttavat kudostyyppi sekä paine lantionpohjaan ulostamiseen liittyvän ponnistelun, raskauden ja synnytyksen yhteydessä.

Oireet

Kirkas verenvuoto ulostamisen yhteydessä on tavallinen pukamaoire. Pukamat voivat myös aiheuttaa epämukavuuden tai painon tunnetta peräaukolle. Kovaa kipua peräpukamat voivat aiheuttaa silloin, jos ne pingottuvat peräaukon ulkopuolelle ja niiden sisään muodostuu verihyytymä.

Peräaukon ympärille muodostuneet ihokielekkeet eivät aiheuta verenvuotoa tai kipua, mutta koetaan joskus hygienia- tai kosmeettiseksi haitaksi.

Luokittelu

Pukamat luokitellaan neljään vaikeusasteeseen niiden antamien oireiden ja sijainnin mukaisesti.

Lääkäri tekee arvion vastaanotolla tähystämällä peräsuolen aluetta peräaukon kautta laitettavan tähystimen avulla.

1. asteen pukamat eivät ponnistaessa työnny ulos peräaukolta.

2. asteen pukamat työntyvät ulos ja palaavat itsestään takaisin peräaukon sisäpuolelle.

3. asteen pukamat työntyvät ulos ja ovat painettavissa takaisin peräaukon sisäpuolelle.

4. asteen pukamat ovat jatkuvasti työntyneenä peräaukon ulkopuolelle.

Itsehoito

Peräpukamiin liittyvä verenvuoto on tavallinen oire, mutta jos verenvuoto on uusi oire, sen syy pitää tutkia muiden syiden poissulkemiseksi.

Tärkeintä itsehoidossa on ummetuksen ja wc:ssä ponnistelun välttäminen. Uloste on hyvä tehdä pehmeäksi ruokavalion tai laksatiivin avulla. Apteekissa ilman reseptiä myytäviä peräpuikkoja ja voiteita voi käyttää väliaikaisesti pukamaoireita lievittämään, joskaan selvää näyttöä niiden hyödystä ei ole. Kipeytyneet ja ulospullistavat pukamat rauhoittuvat viikon kahden kuluessa, mutta verenvuototaipumus voi olla pitkäkestoinen tai ajoittain toistuva.

Hoito

Peräpukamia voidaan hoitaa, mikäli ne aiheuttavat jatkuvaa vaivaa kuten verenvuotoa tai epämukavuutta eikä itsehoidosta ole ollut apua.

Ensisijainen hoito

Ensisijainen hoito on niin sanottu pukamien hirttäminen (kuva) eli joustavilla renkailla sitominen. Sidotut pukamat kutistuvat ja pullistuminen vähenee. Toimenpide on helppo: se tehdään yleislääkärin vastaanoton yhteydessä, mutta voi vaatia useamman käsittelykerran. Sitominen soveltuu parhaiten pieniin pukamiin, jotka vetäytyvät itsestään takaisin peräsuolikanavaan.

Kuva: Peräpukaman hirttäminen 1

Kuva: Peräpukaman hirttäminen 2

Kuva: Peräpukaman hirttäminen 3

Leikkaushoito

Peräpukamien leikkaushoitoon päädytään, jos lenkkihoidoista ei ole ollut hyötyä tai tilanne uusii nopeasti hoidon jälkeen. Pukamaleikkauksia on monentyyppisiä ja pukamien uusiutumistodennäköisyys sekä leikkauksen jälkeinen toipumisaika vaihtelevat.

Pukamien poistoleikkaus

Pukamakudoksen leikkaaminen pois on tehokkain hoitomenetelmä. Siihen kuitenkin liittyy muita menetelmiä pidempi ja kivuliaampi toipumisaika (4–8 viikkoa).

Limakalvon poistoleikkaus

Limakalvon poistoleikkauksessa pukamien yläpuolelta peräsuolikanavassa poistetaan rengasmaisesti limakalvoa, jonka seurauksena pukamat vetäytyvät ylöspäin. Peräaukolle ei synny haavapintoja ja toipuminen on siksi nopeaa. Menetelmä ei sovellu jatkuvasti ulkona olevien pukamien hoitoon, ja oireiden uusiminen on todennäköisempää kuin pukamien poistoleikkauksen jälkeen.

Laserleikkaus

Laser-kuidulla käsittelemällä voidaan tuhota pienestä peräaukon suulle tehdystä viillosta pukaman sisällä olevia suonirakenteita. Toimenpiteeseen voidaan yhdistää limakalvon nosto-ommel.

Pukamavaltimon sitomistoimenpide

Pukamavaltimon sitominen ja siihen liitetty limakalvoa nostava ommel on menetelmä, jossa kudosta ei poisteta lainkaan.  Toimenpide tehdään kuitenkin leikkaussalissa. Toipumisaika on lyhyempi kuin pukamien poiston yhteydessä.

Peräaukon ympärillä olevien ihokielekkeiden leikkau​s

Peräaukon ympärille muodostuneet ihokielekkeet eivät aiheuta verenvuotoa tai kipua, eikä niiden poistamiseen ole yleensä aihetta. Hyvin runsaat kielekkeet voivat olla hygieniahaitta, mutta enemmän vaikutusta on ulosteen koostumuksella. Jos ihokielekkeet poistetaan kirurgisesti, haavojen paraneminen kestää 4–6 viikkoa.

​​
​​

Seuraava s​ivu

 
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018