Peräaukon haavauma (Fissuura)

​​

Peräaukon haavauma on tavallisin syy ulostaessa peräaukolla tuntuvalle kovalle kivulle. Kipuun liittyy usein kirkkaan veren vuoto ulostamisen yhteydessä ja toisinaan kutina peräaukolla. Haavauma on useimmiten peräaukon takaosassa, joskus etuosassa.

Haavauman takia sisempi sulkijalihas on usein hyvin jännittynyt ja kireä, ja peräaukon tutkiminen siksi vaikeaa.

Hoito on reseptillä saatava lääkevoide, joka rentouttaa sulkijalihasta. Voidehoidon kesto on vähintään 6–8 viikkoa, jona aikana haava paranee vähitellen.

Syy

Usein haavauman syntyä edeltää ummetus tai ripuli. Haavauma johtaa ei-tahdonalaisen sulkijalihaksen jännittymiseen, joka puolestaan heikentää alueen verenkiertoa ja siksi haavauman paraneminen vaikeutuu. Pitkäaikaiseen haavaan muodostuu kiinteä reuna ja ihon puolelle pieni poimu (”vartijapoimu”). Taipumus haavan syntyyn on yksilöllinen; joillakin haava uusiutuu säännöllisesti.

Diagnoosi

Lääkäri voi todeta haavan peräaukkoa katsomalla ja varovasti sormen päällä tunnustelemalla. Kipu yleensä estää alkuvaiheessa peräaukon tähystämisen. Lääkevoiteen käyttö voidaan aloittaa tyypillisten oireiden perusteella ja tilanne tarkastaa vasta kivun lievityttyä.

Itsehoito

Jos ulostamiseen alkaa liittyä kipua ja verenvuotoa, voidaan ulostetta pehmentämällä vielä pinnallinen haava saada paranemaan. Myös tavanomainen kipulääkitys on usein paikallaan, jotta sulkijalihaksen jännitys saadaan vähenemään ja haavaumalle hyvät paranemisolosuhteet. Oireenmukaisena hoitona voi käyttää myös apteekista ilman reseptiä saatavia peräpuikkoja, mutta jos oireet jatkuvat yli 4 viikkoa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Hoito

Hoidolla pyritään sisemmän sulkijalihaksen jännityksen vähentämiseen. Lääkevoiteet sisältävät kalsiumsalpaajaa (diltiatseemi- ja nifedipiinivoide) tai nitraattia (Rectogesic).

Nitraattia sisältävä voide aiheuttaa sivuvaikutuksena alkuun päänsärkyä. Teholtaan valmisteet ovat toisiaan vastaavia. Voide annostellaan peräaukon sisäpuolelle 2–3 kertaa vuorokaudessa kahden kuukauden ajan.

Sisempään sulkijalihakseen pistettävä botulinustoksiini antaa suurin piirtein vastaavan tehon kuin voidehoidot. Pistoksen jälkeen sisemmän sulkijalihaksen voima on heikentynyt noin kahden kuukauden ajan.

Hoidon aikana on tärkeää pitää uloste pehmeänä.

Mikäli vähintään kahden kuukauden hoidolla ei saada haavaa paranemaan, voidaan kokeilla toista valmistetta tai harkita kirurgista hoitoa.

Tehokkain kirurginen hoito on sisemmän sulkijalihaksen alaosan katkaisu (”lateraalinen sfinkterotomia”). Puristusvoima rengasmaisessa lihaksessa heikentyy toimenpiteen jälkeen pysyvästi. Pienelle osalle potilaista kehittyy tämän jälkeen ilmankarkailua, minkä vuoksi ensin käydään läpi lääkehoidot.

Joskus haavan paranemisen esteenä on haavan pohjalle muodostuva paise tai ihonalainen tulehduskäytävä, joka tarvitsee kirurgisen hoidon.


Edellinen sivuSeu​raava sivu

 
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018