Keliakia

Mikä on keliakia?

Keliakia on sairaus, jossa ravinnon gluteeni on terveydelle haitallista. Alttius keliakiaan on perinnöllistä.

Keliakia on suomalaisessa väestössä erittäin yleinen, keliakiaa on kahdella prosentilla suomalaisista. Keliakia voi oireilla monin eri tavoin tai olla oireeton. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Keliakia sairautena

Keliakia on sairaus, jossa elimistö reagoi ravinnon sisältämään gluteeniin.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka kehittyminen alkaa ohutsuolessa reaktiona vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta, gluteenia, kohtaan. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Suolinukka madaltuu tai häviää kokonaan. Suolinukkavaurion takia suolen imeytymispinta pienenee, jolloin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Ihokeliakia on keliakian suoliston ulkopuolinen ilmenemismuoto.

Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa

Suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiässä, vaikka keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Keliakian puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius, gluteeni ja mahdollisesti vielä jokin muu tekijä. Keliaakikon lähisukulaisilla on suurentunut riski sairastua keliakiaan.

Keliakian oireet

Keliakia ilmenee monimuotoisin oirein, jotka ovat hyvin yksilöllisiä.

Yleisimpiä keliakian oireita ovat erilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Oireita voivat olla myös pahoinvointi, ruokahaluttomuus, anemia ja väsymys. Lapsella kasvun hidastuminen voi olla ainoa oire keliakiasta.

Keliakia voi olla myös oireeton tai ilmetä suoliston ulkopuolisin oirein. Tällaisia suoliston ulkopuolisia oireita voivat olla muun muassa muutokset suun limakalvolla (aftat), pysyvien hampaiden kiillevauriot, osteoporoosi sekä erilaiset keskushermosto- ja niveloireet. Lisäksi gynekologiset ongelmat, esimerkiksi lapsettomuus ja toistuvat keskenmenot, tai psyykkiset oireet voivat liittyä hoitamattomaan keliakiaan.

Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana eli ihokeliakiana. Ihottuman tyypillisiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvien ulkopinnat, hiuspohja ja pakarat.

Diagnosointi

Keliakiaa ja ihokeliakiaa voidaan alustavasti tutkia veren seerumista mitattavien keliakiavasta-aineiden avulla. Lopullinen keliakiadiagnoosi tehdään ohutsuolesta mahantähystyksen eli gastroskopian yhteydessä otetusta koepalasta, josta todetaan tulehdus ja suolinukan madaltuminen. Ihokeliakiadiagnoosi tehdään koepalasta, joka otetaan terveeltä ihoalueelta.

Gluteenitonta ruokavaliohoitoa ei pidä aloittaa pelkästään positiivisten keliakiavasta-aineiden perusteella, vaan vasta koepalalla varmistetun diagnoosin jälkeen. Ruokavaliohoito korjaa taudin aiheuttamat vauriot, eikä diagnoosia välttämättä voida tehdä enää ruokavalion aloittamisen jälkeen.

Keliakian hoito

Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ihokeliakiassa voidaan tarvita alkuvaiheessa lisäksi lääkehoitoa ihottuman rauhoittamiseksi.

Gluteeniton ruokavalio

Gluteenittomassa ruokavaliossa ei käytetä gluteenia sisältäviä viljoja, joita ovat vehnä, ruis ja ohra. Suurin ero tavanomaiseen ruokavalioon on viljavalmisteiden käytössä. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaatii huolellista pakkausmerkintöjen lukemista ja tulkintaa, sillä gluteenipitoisia ainesosia voi esiintyä yllättävissäkin tuotteissa, kuten jäätelöissä, jogurteissa ja makeisissa.

Gluteenittomia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kaura, tattari, kvinoa, maissi, riisi, hirssi, amarantti ja teff.

Tavanomainen kaura ei sovellu keliaakikoille, vaan kauran tulee olla gluteenitonta. Gluteeniton kaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista. Ruokavaliossa voidaan käyttää myös vehnätärkkelystä sisältäviä gluteenittomia tuotteita.

Keliakialiitto.fi

Keliakialiitto on valtakunnallinen potilasjärjestö, jonka toiminta-ajatuksena on edistää keliakiaa ja ihokeliakiaa sairastavien sekä muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien henkilöiden ja heidän läheistensä hyvinvointia. Keliakialiitto vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnassa siten, että keliakiaa sairastavilla on hyvät edellytykset hoitaa sairauttaan ja elää täysipainoista elämää sairaudestaan huolimatta.

Keliakialiiton verkkosivut tarjoavat tietoa keliakiasta, gluteenittomasta ruokavaliosta sekä monista arjen asioista.

Lisätietoa keliakiasta löydät Keliakialiiton verkkosivuilta.
Keliakialiitto.fi.
Lue lisää Keliakikon tukemisesta: Suunta (Keliakialiitto)


 


Edellinen sivuSe​uraava sivu

 
 

Päivitetty  15.8.2018 16.21