Divertikkelit

Divertikkelillä tarkoitetaan suolen seinämästä pullistuvaa umpipussia.

Yleistä

Divertikkelillä tarkoitetaan suolen seinämästä pullistuvaa umpipussia. ​ ​Divertikkelit ovat paksusuolen alueella varsin yleisiä eivätkä useimmiten aiheuta oireita tai vaadi hoitoa. Suolen hyvästä toiminnasta huolehtiminen on ensisijaista, ja tähän soveltuvat kuituvalmisteet.

Joskus divertikkeli voi tulehtua, jolloin puhutaan divertikuliitista, jonka oireina ovat yleensä vasemmanpuoleinen alavatsakipu ja kuume. Sairaalassa tutkimuksiin kuuluvat tulehdusarvojen tarkistus ja diagnoosin varmistaminen kuvantaen tietokonetomografiatutkimuksella, mikäli kyseessä on ensimmäinen tulehdus. Jos kyseessä on toistuva tulehdus, ei tietokonetomografia ole välttämätön, elleivät oireet ole rajut.

Hoito

Divertikuliitin hoito riippuu oireiden vaikeudesta ja tietokonetomografian löydöksistä. Ylivoimaisesti suurin osa divertikuliiteista on komplisoitumattomia, jolla tarkoitetaan, että tulehdus ei ole aiheuttanut suolen puhkeamaa tai paisetta. Tällainen tulehdus paranee käytännössä aina itsestään, eikä antibioottihoito nopeuta paranemista. Yleensä ei myöskään tarvita sairaalahoitoa.

Harvemmin divertikuliitti voi aiheuttaa suolen seinämän puhkeamisen, jolloin voi muodostua vatsaonteloon märkäpesäke tai jopa vatsakalvontulehdus (peritoniitti). Tällainen tulehdus vaatii aina vähintään antibioottihoidon ja usein myös leikkauksen. Jos suolen puhkeaman aiheuttanut divertikuliitti hoidetaan antibiooteilla ilman leikkausta, tehdään paksusuolen tähystys myöhemmin noin 1–2 kuukauden sisällä suolen tarkistamiseksi.

Leikkaus

Vaikea divertikuliitti voi vaatia päivystyksellisen leikkaushoidon. Leikkauksessa poistetaan sairastunut suolen osa, joka tyypillisesti on vasemmanpuoleinen paksusuolen osa, sigmasuoli. Tilanteen vakavuudesta riippuen voidaan joutua tekemään avanne, joka voidaan mahdollisesti myöhemmin tehtävässä toisessa leikkauksessa sulkea.

Lue lisää:
Suoliavanne

Uusiva divertikuliitti

Noin puolella potilaista divertikuliitti uusii. Useimmiten uusiutumiset ovat lieväoireisia ja paranevat itsestään, mutta aiheuttavat epämukavuutta. Jos uusiutuminen on tiheää, voidaan harkita toistuvasti tulehtuvan suolen osan poistoa. Yleensä tämä tarkoittaa sigmasuolen eli vemmelsuolen typistystä, joka tehdään pääsääntöisesti tähystysteitse eli laparoskooppisesti.

Lue lisää:
Suoliston umpipussitauti (Terveyskirjasto)


Edellinen sivuSeuraava​ sivu

 
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018