Rakenne ja toiminta

Kuva ruoansulatuskanavan elimistä mukaanlukien  ruokatorvi, mahalaukku, sappi, haima, maksa, ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli.Ruoansulatuskanavan tehtävänä on kuljettaa ravinto kehon läpi ja ottaa siitä matkalla talteen ravintoaineet ja vitamiinit.  

Ruoansulatuskanavan osat ovat suu, ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli sekä paksusuoli. Ruoansulatuselimistöön kuuluu myös haima, maksa ja sappirakko, jotka erittävät ruoansulatusnesteitä.

  

Suu

Suussa syljen entsyymit aloittavat ruoansulatuksen. Nieltäessä ruoka kulkeutuu nielun kautta ruokatorveen. Ruokatorven tehtävä on kuljettaa ruoka mahalaukkuun.

Mahalaukku

Mahalaukku toimii ruokavarastona, jossa ruokamassa viipyy noin kolmesta neljään tuntia. Suolahappo ja entsyymit aloittavat mahalaukussa ravinnon pilkkomisen pienempiin osiin.

Ohutsuoli

Ohutsuolessa tapahtuu pääasiallisesti ravintoaineiden, vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen. Suolensisältö viipyy ohutsuolessa kolmesta viiteen tuntiin. Ravintoaineiden imeytymistä helpottaa ohutsuolen hyvin suuri pinta-ala. Ohutsuolen pituus on aikuisilla yleensä 5 - 6 metriä.

Paksusuoli

Paksusuolessa suolensisällön nesteestä suurin osa imeytyy takaisin elimistöön. Nesteen lisäksi paksusuolesta imeytyy natriumia. Paksusuolen liikkeet ovat hitaita, ja se on pituudeltaan noin 1 – 1,5 metriä. Peräsuoli toimii ulosteen varastona ulostamiseen asti.

Haima

Haima tuottaa useita ruoansulatusentsyymeitä, jotka siirtyvät aterian yhteydessä pohjukaissuoleen eli ohutsuolen alkuosaan. Entsyymit hajottavat ruoan sisältämiä ravintoaineita pienemmiksi ainesosiksi. Entsyymien pilkkomat ravintoaineet imeytyvät suolesta verenkiertoon.

Maksa

Maksa erittää sappinestettä ruoansulatuksen tarpeisiin. Sappineste pilkkoo ravinnossa olevaa rasvaa. Maksa toimii ravintoainevarastona. Se varastoi ravintoaineita, vitamiineja, hivenaineita, sokeria sekä rasvaa. Maksa poistaa elimistöstä alkoholia ja lääkeaineita sekä muita myrkyllisiä aineita.

Lisätietoa:
http://www.mahtimaksa.fi/

Sappi

Sappirakkoon varastoituu maksan tuottamaa sappinestettä, jota erittyy pohjukaissuoleen ruokasulan saapuessa sinne sulatettavaksi. Sappineste avustaa rasva-aineiden pilkkomisessa ja niiden imeytymisessä. Sappineste muuttaa rasvan vesiliukoiseksi sekoittuessaan suolen sisältöön ja näin edistää rasvojen imeytymistä.

Rakenne ja toiminta tekstejä voivat ammattilaiset hyödyntää potilasohjauksessa