Vatsaelinkirurgia

​​Suolistosyöpä on yleisin gastroenterologian vastuualueella hoidettava syöpäsairaus. Taysissa leikataan vuosittain noin 250 paksu- tai peräsuolisyöpään sairastunutta potilasta. Moniammatillisissa kokouksissa suunnitellaan kullekin potilaalle paras mahdollinen, yksilöllinen hoitotapa ja hoitojen järjestys yhdessä syöpälääkäreiden kanssa. 

Peräsuolisyövän kirurginen hoito on keskitetty Tays Keskussairaalaan laajemmaltakin kuin Pirkanmaan alueelta, ja paksusuolikirurgiaa tehdään myös Tays Hatanpään sairaalassa. Tarvittaessa leikkaustiimiin saadaan apua helposti muilta erikoisaloilta, esimerkiksi gynekologiasta ja urologiasta.

Taysissa hoidetaan tulehduksellisia suolisairauksia yhdessä gastroenterologien kanssa leikkaamalla sairaita suolenosia, kun konservatiivinen lääkehoito ei enää riittävästi tehoa. Hoitotiimiin kuuluu myös koulutettuja avanne-ja IBD-hoitajia.

Kolmas merkittävä leikkaushoidon alue on suoliston toiminnalliset vaivat, kuten ulostamisvaikeudet, pidätyskyvyn ongelmat ja fistelit. Tällöin tehdään usein yhteistyötä esimerkiksi gynekologien ja urologien sekä fysioterapeuttien kanssa.

Ympärivuorokautinen laaja päivystys ja useiden alojen erityisosaamisen saatavuus mahdollistaa akuuttien suoliongelmien hoidon tarvittaessa nopeastikin.

 

Päivitetty  19.2.2018