Paksu- ja peräsuolisyövän hoito HYKS:ssä

Moniammatilliset, erikoistuneet tiimit hoitavat suolistosyöpäpotilaita Meilahden ja Jorvin sairaalassa sekä  Syöpätautien klinikassa Meilahdessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) peräsuolisyöpäpotilaiden leikkauksia tehdään Meilahden sairaalassa ja paksusuolisyöpien leikkauksia Jorvin sairaalassa. Mahdollisesti tarvitsemasi säde- ja sytostaattihoidot annetaan Syöpätautien klinikassa Meilahdessa.

 

Kun sinulla on todettu paksu- tai peräsuolisyöpä tai on herännyt vahva epäily sellaisesta, tieto asiasta tulee lähetteessä joko paksusuolikirurgille tai peräsuolikirurgille. Kirurgi perehtyy tietoihisi ja laatii toimintaohjeet: sinulle varataan aika vartalon tietokonetomografiakuvaukseen, jolla nähdään kasvaimen tarkka sijainti, mahdollinen kasvu ympäröiviin kudoksiin ja mahdolliset etäpesäkkeet.

Jos kasvain on peräsuolessa, tehdään magneettitutkimus, joka antaa tarkkaa tietoa paikallisesta levinneisyydestä pikkulantiossa. Näitä tutkimuksia tehdään HYKS:n eri kuvantamisyksiköissä.

Sinusta otetaan myös verikokeita, muun muassa pieni verenkuva (pvk), syöpämerkkiaine CEA eli carcinoembyonaalinen antigeeni ja munuaisten toimintakoe (krea). Voit käydä haluamassasi HUSLAB:n yksikössä verikokeissa.

Saat kirjeitse tiedon tutkimusajankohdista sekä vastaanottoajasta poliklinikalle, jossa tapaat kirurgin ja anestesialääkärin tai anestesiahoitajan.

 

PAKSUSUOLISYÖVÄN HOITO ENNEN LEIKKAUSTA

Leikkausta edeltävällä poliklinikkakäynnillä tapaat kirurgin, anestesiahoitajan tai -lääkärin ja sairaanhoitajan. Kirurgi käy kanssasi läpi tutkimusten tulokset, tarvittavan leikkauksen ja muun hoitosuunnitelman. Sairaanhoitaja opastaa, miten käytännössä valmistaudut leikkauspäivään ja toipumisvaiheeseen.

Anestesiakäynnin yhteydessä sinulle suunnitellaan sopiva anestesia ja kivunhoito. Paksusuolisyöpä leikataan yleisanestesiassa. Lisäksi usein käytetään epiduraalipuudutusta vähentämään leikkauksen jälkeistä kipua. Anestesialääkäri varmistaa, että kuntosi on kaikin puolin mahdollisimman hyvä nukutuksesta ja leikkauksesta toipumista varten.

Poliklinikkakäyntisi jälkeen

Poliklinikkavastaanoton jälkeen hoitoosi liittyvät asiat käsitellään vielä moniammatillisessa kokouksessa, jossa on läsnä kirurgeja, radiologeja, syöpätautien lääkäri ja ajanvarauksista vastaava sairaanhoitaja (jononhoitaja). Kokouksessa varmistuu, onko leikkaus ensisijainen hoito vai mahdollisesti lääkehoito Syöpätautien klinikalla. Jos poliklinikalla tehtyihin suunnitelmiin tehdään kokouksessa muutoksia, sinulle tiedotetaan tästä heti.

Jorvin kirurgian poliklinikan yhteystiedot (hus.fi)

LEIKKAUS

Leikkausta varten tulet Jorvin sairaalan LEIKO-yksikköön leikkauspäivän aamuna. Sieltä sinut haetaan leikkaussaliin. Tapaat vielä myös hoitavan kirurgisi. Leikkauksen jälkeen siirryt heräämön kautta vuodeosastolle K6 tai K7.

 

Oma aktiivisuutesi edistää toipumista

Toipumistasi auttaa mahdollisimman pikainen jalkeille nousu - alkuun sairaanhoitajan ja fysioterapeutin avustamana. Tavoitteena on, että jo leikkauspäivän iltana onnistuisi parin tunnin pystyssä olo joko sängyn laidalla istuen tai kävelyä kokeillen. Leikkauspäivän iltana annetaan juotavaa: vettä, mehua ja proteiinijuomaa.

Jos vointi on ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä aamuna hyvä, annetaan lääkärinkierrolla lupa syödä normaalia ruokaa, virtsakatetri poistetaan ja kehotetaan liikkumaan aktiivisesti.

Potilaan tulee itse seurata ja raportoida kivuista ja suolen toiminnasta. Laboratoriokokeet tarkistetaan päivittäin.

Toisena päivänä leikkauksen jälkeen kivun hoidoksi asetettu epiduraalikatetri poistetaan, annetaan normaalia ruokaa ja istumassa tai liikkeellä suositellaan olemaan yhteensä kuuden tunnin ajan päivän kuluessa.

Kotiutua voi aikaisintaan toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä olettaen, että syöminen sujuu, suoli toimii (vähintään ilmaa), tavalliset suun kautta otettavat kipulääkkeet riittävät kivunhoitoon ja liikkuminen onnistuu.

 

JÄLKITARKASTUS

Lääkäri soittaa sinulle noin 2 viikon kuluttua kotiutumisestasi ja kertoo patologian tulokset poistetusta kasvaimesta. Varsinainen jälkitarkastusaika kirurgian poliklinikalle on noin 1 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Mahdollisen jatkohoidon tarve Syöpätautien klinikalla määräytyy patologin raportin ja leikkausta edeltävän tietokonetomografian perusteella.

 

SEURANTA

Suolistosyövän seuranta jatkuu yleensä 5 vuotta. Seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Seurantaan kuuluu oirekysely, kliininen tutkiminen, verikokeet, paksusuolitähystys ja joissain tapauksissa kuvantamistutkimukset. Jokaiselle potilaalle suunnitellaan seuranta oman tilanteen ja kasvaintyypin mukaisesti.

PERÄSUOLISYÖVÄN HOITO

Leikkausta ennen sinut kutsutaan kirurgin vastaanottokäynnille. Käyntiin yhdistetään useimmiten peräsuolen ja paksusuolen loppuosan tähystys, sigmoidoskopia. Uusi tähystystutkimus tehdään, jotta kirurgi voi tarkasti määritellä kasvaimen sijainnin ja koon ja suunnitella sopivan leikkaushoidon. Sigmoidoskopiaa varten suoli tyhjennetään juotavalla tyhjennysaineella samaan tapaan kuin ennen kolonoskopiaa. Sigmoidoskopiatutkimus on kuitenkin helpompi ja nopeampi kuin kolonoskopia eikä vaadi esilääkitystä.

Tähystystutkimusten, otettujen koepalojen, peräsuolen magneettikuvauksen ja vartalon tietokonekuvauksen perusteella hoitosi suunnitellaan moniammatillisessa kokouksessa, jossa on läsnä kirurgi, röntgenlääkäri, patologi ja syöpätautien lääkäri sekä jononhoitaja. Moniammatillisen kokouksen jälkeisenä päivänä jononhoitaja ottaa sinuun yhteyttä ja varmistaa sinulle tehdyn suunnitelman.

HOITO

Valittavaan hoitoon vaikuttavat kasvaimen tyyppi, paikallinen leviäminen sekä mahdollisten etäpesäkkeiden olemassaolo. Joskus leikkaus voidaan tehdä ilman edeltäviä muita hoitoja, mutta melko usein annetaan sädehoito tai sädehoidon ja sytostaattihoidon yhdistelmä liitännäishoitona ennen leikkausta.

Leikkaus tehdään vasta ennalta suunnitellun odotusajan jälkeen. Leikkauksessa poistetaan kasvainalue: joko osa peräsuolta tai peräsuoli kokonaan, peräsuolen suolilieve ja läheiset imusolmukkeet. Mikäli kasvain on levinnyt paikallisesti, saatetaan joutua poistamaan lisäksi viereisiä elimiä, kuten virtsarakkoa, emätintä, kohtu tai eturauhasta.

Leikkaus tehdään joko avoleikkauksena alavatsalle tehtävästä ihoviillosta tai tähystysleikkauksena. Mikäli peräsuolen loppuosa voidaan säästää, tehdään suoliliitos paksusuolen loppuosan ja peräsuolen loppuosan välille. Usein tehdään suoliliitosta suojaava väliaikainen avanne. Jos joudutaan poistamaan koko peräsuoli ja peräaukko, tehdään pysyvä pääteavanne.

Suoliavanne (Vatsatalo.fi)

 

LEIKKAUS

Tulet sairaalaan todennäköisesti jo leikkausta edeltävänä päivänä, jolloin tapaat anestesialääkärin, leikkaavan lääkärin, osaston sairaanhoitajan ja fysioterapeutin. Useimmiten suoli tyhjennetään juotavalla tyhjennysaineella leikkausta edeltävänä päivänä. Kivunhoidoksi käytettävä epiduraalipuudutus saatetaan myös asettaa jo leikkausta edeltävänä päivänä.

Leikkaus alkaa yleensä aamulla klo 8–9 aikaan. Leikkauksen jälkeen siirrytään ensin heräämöön ja sitä kautta vuodeosastolle MEM14 toipumaan. Vuodeosastolla saat ensimmäisinä päivinä suonensisäistä nesteytystä, mahdollisesti antibioottihoitoa ja kivunhoitoa. Leikkauksesta toipumista nopeuttaa aktiivinen liikkeellelähtö sairaanhoitajan ja fysioterapeutin avustamana.

Kotiin pääset, kun pystyt ruokailemaan, virtsaus sujuu ja suolen toiminta käynnistyy ja kivut hoituvat suun kautta otettavilla kipulääkkeillä. Tärkeää kotiutumisen kannalta on myös oppia mahdollisen avanteen hoito ja leikkauksen jälkeen aloitettavan verenohennuslääkityksen pistäminen itse.

SEURANTA

Sinulle varataan soittoaika noin 2 viikon päähän kotiutumisesta, kun patologian tulokset ovat valmistuneet. Jatkohoito määräytyy patologin raportin ja leikkausta edeltävän tietokonetomografian perusteella. Pelkkä seuranta riittää jatkohoidoksi, jos kasvain rajoittuu suolen seinämään. Jos kasvain on levinnyt suoliliepeen imusolmukkeisiin tai muualle elimistöön, tehdään lähete onkologin arvioon Syöpätautien klinikalle.

Suoliliitoksen paraneminen varmistetaan leikkauksen jälkeen joko varjoainekuvauksella tai tähystyksellä. Kasvaimen mahdollisten paikallisuusiutumien mahdollisimman aikaisen havaitsemisen vuoksi suolisauman aluetta seurataan tähystyksin (sigmoidoskopia) aina kahteen vuoteen asti kirurgian poliklinikalla. Suolistosyövän seuranta jatkuu yleensä 5 vuotta.

Seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Seurantaan kuuluu oirekysely, kliininen tutkiminen, verikokeet, paksusuolitähystys ja joissain tapauksissa kuvantamistutkimukset. Jokaiselle potilaalle suunnitellaan seuranta oman tilanteen ja kasvaintyypin mukaisesti.

 

KOTONA LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Saat ohjeet haavan hoitoon ja lääkityksiin osastolla ennen kotiutumistasi ja kirjallisena mukaan. Sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työstäsi. Tähystysleikkauksista sairausloman pituus on yleensä noin 3 viikkoa ja avoleikkauksista hieman pitempi.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä leikanneeseen yksikköön.

Osasto K7 Jorvin sairaala (hus.fi)

Osasto K6 Jorvin sairaala (hus.fi)

Osasto MEM14 Meilahden sairaala (hus.fi)

HUOLETTAAKO TALOUDELLINEN TILANNE TAI KOTONA SELVIYTYMINEN?

Sairaalassa on käytettävissä sosiaalihoitajan palvelut, jos potilaalla on kysymyksiä toimeentuloon liittyen. Sosiaalihoitaja pystyy auttamaan myös kotona pärjäämiseen liittyvissä asioissa ja koordinoimaan kotipalvelun apuja.

Sosiaalihoitajan yhteystiedot (hus.fi)

HENKINEN JAKSAMINEN SYÖPÄDIAGNOOSIN KANSSA

Monet potilaat kokevat syöpädiagnoosin raskaana. Sairaalassa on mahdollisuus saada keskusteluapua psykiatrisen sairaanhoitajan tai sairaalapastorin kanssa. Myös kotiutumisen jälkeen potilaalle voidaan järjestää henkistä tukipalvelua psykiatrian puolella. Useilla eri järjestöillä on tarjolla keskusteluapua henkisen tilanteen tuntuessa raskaalta.

Löydä vertaistukea

Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä täältä.

 

Kyllä

Päivitetty  23.3.2018