Peräsuolen pullistuma eli rektoseele

Rektoseele tarkoittaa peräsuolen alaosan pullistumista. Suoli pullistuu tavallisimmin eteenpäin.

Peräsuoli työntyy pussimaisesti emättimen seinää kohti (piirroskuva)Anaalikanavan etuseinämän ja emättimen välinen sidekudoskalvo antaa periksi iän, raskauksien, synnytysten ja toistuvan ponnistelun seurauksena. Miehillä rektoseelen esiintyminen on selvästi harvinaisempaa kuin naisilla.

Rektoseelet ovat usein oireettomia, mutta suuremmat rektoseelet voivat aiheuttaa ulostamisvaikeutta ja painon tunnetta. Monet vaivasta kärsivät auttavat ulostamista välilihasta tai emättimen puolelta sormella tukemalla tai peräaukon kautta sormella kaivaen.

Rektoseeleen liittyvää ulostamisen hankaluutta voi helpottaa ulosteen pehmentäminen ruokavalion ja kuituvalmisteen avulla.

Toteaminen

Rektoseele voidaan todeta vastaanottokäynnillä. Tutkittaessa ollaan joko kylkiasennossa tai gynekologisessa asennossa. Toisinaan on tarpeen tehdä lisäselvityksinä ultraääni- tai magneettitutkimuksia muiden lantionpohjan laskeumamuutosten selvittämiseksi.

Rektoseeleen liittyvää ulostamisen hankaluutta voi helpottaa ulosteen pehmentäminen ruokavalion ja kuituvalmisteen avulla. Kuituvalmisteista esimerkiksi psylliumkuitu on tähän tarkoitukseen sopiva. Peräsuoleen jäävä uloste voidaan huuhdella pienellä vesimäärällä tähän tarkoitukseen suunnitelluilla välineillä. Voit lukea huuhteluhoidosta seuraavasta linkistä:

Leikkaushoito

Rektoseelen leikkaushoitoon voidaan päätyä, jos ulostamisvaikeus ei helpota edellä mainituin keinoin tai mikäli rektoseele on niin kookas, että se työntyy esiin emättimen puolelta.

Leikkaus voidaan tehdä emättimen puolelta, peräsuolen puolelta tai välilihan kautta. Tavallisinta on rektoseelen korjaaminen emättimen puolelta ompelemalla. Emättimen kautta tehtävät leikkaukset tekee gynekologi.

lantionpohja; laskeuma; invaginaatio; pullistuma; rektoseele; mahakipu; peräsuoli

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022