Peräaukon haavauma eli fissuura

Peräaukon haavauma on tavallisin syy ulostaessa peräaukolla tuntuvaan kovaan kipuun. Kipuun liittyy usein kirkkaan veren vuoto ulostamisen yhteydessä ja toisinaan kutina peräaukolla.

​Haavauman syntyä edeltää usein ummetus tai ripuli. Haavauma johtaa ei-tahdonalaisen sulkijalihaksen jännittymiseen ja kireyteen. Tämä puolestaan heikentää alueen verenkiertoa, ja haavauman paraneminen vaikeutuu. Pitkäaikaiseen haavaan muodostuu kiinteä reuna ja ihon puolelle pieni poimu (”vartijapoimu”). Taipumus haavan syntyyn on yksilöllinen. Joillakin haava uusiutuu säännöllisesti.

Mikäli haavaa ei saada paranemaan vähintään kahden kuukauden hoidolla, voidaan kokeilla toista valmistetta tai harkita kirurgista hoitoa.

Itsehoito

Jos ulostamiseen alkaa liittyä kipua ja verenvuotoa, voidaan ulostetta pehmentämällä saada vielä pinnallinen haava paranemaan. Myös tavanomainen kipulääkitys on usein paikallaan, jotta sulkijalihaksen jännitys vähenee ja haavaumalle saadaan hyvät paranemisolosuhteet. Oireenmukaisena hoitona voi käyttää myös apteekista ilman reseptiä saatavia peräpuikkoja, mutta jos oireet jatkuvat yli 4 viikkoa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Pitkittyneen oireen tutkiminen

Lääkäri voi todeta haavan peräaukkoa katsomalla ja varovasti sormen päällä tunnustelemalla. Haavauma on useimmiten peräaukon takaosassa, joskus myös etuosassa. Kipu estää yleensä alkuvaiheessa peräaukon tähystämisen. Hoito on reseptillä saatava lääkevoide, joka rentouttaa sulkijalihasta. Voiteen käyttö voidaan aloittaa tyypillisten oireiden perusteella ja tarkastaa tilanne paremmin kivun lievityttyä. Voidehoidon kesto on vähintään 6–8 viikkoa, jona aikana haava paranee vähitellen.

Hoito

Hoidolla pyritään sisemmän sulkijalihaksen jännityksen vähentämiseen.

  • Lääkevoiteet sisältävät kalsiumsalpaajaa (diltiatseemi- ja nifedipiinivoide) tai nitraattia (Rectogesic). Teholtaan valmisteet ovat toisiaan vastaavia. Voide annostellaan peräaukon sisäpuolelle 2–3 kertaa vuorokaudessa kahden kuukauden ajan. Nitraattia sisältävä voide aiheuttaa sivuvaikutuksena alkuun päänsärkyä.
  • Sisempään sulkijalihakseen pistettävä botulinustoksiini antaa suurin piirtein vastaavan tehon kuin voidehoidot. Pistoksen jälkeen sisemmän sulkijalihaksen voima on heikentynyt noin kahden kuukauden ajan.
  • Hoidon aikana on tärkeää pitää uloste pehmeänä.

Mikäli vähintään kahden kuukauden hoidolla ei saada haavaa paranemaan, voidaan kokeilla toista valmistetta tai harkita kirurgista hoitoa.

  • Tehokkain kirurginen hoito on sisemmän sulkijalihaksen alaosan katkaisu eli lateraalinen sfinkterotomia. Puristusvoima rengasmaisessa lihaksessa heikentyy toimenpiteen jälkeen pysyvästi. Pienelle osalle potilaista kehittyy tämän jälkeen ilmankarkailua, minkä vuoksi ensin käydään läpi lääkehoidot.
  • Joskus haavan paranemisen esteenä on haavan pohjalle muodostuva paise tai ihonalainen tulehduskäytävä, joka tarvitsee kirurgisen hoidon.
peräaukon kipu; verta pyyhkiessä; Verta ulosteessa; verinen uloste; haavauma; peräaukko; veriuloste; fissuura; kipu ulostaessa

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022