Tutkimuksen jälkeen

Vastauksia yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin laboratorio- ja kuvantamistutkimusten jälkeen.

Yleiset kysymykset

Näenkö tulokseni Omakannasta?

Lääkäri tai hoitaja sopivat kanssasi siitä, miten kuulet tutkimustulokset. Omakannassa tuloksesi näkyvät pääsääntöisesti noin kuukauden kuluttua tutkimuksesta.

Viiveen pituus saattaa kuitenkin vaihdella tutkimuksittain ja toimipisteittäin. Joskus on tilanteita, joissa hoitoyksikkö on päättänyt olla siirtämättä tuloksia Omakantaan ollenkaan.

Kun lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut tutkimuksiin, voit kysyä heiltä, tulevatko tulokset Omakantaan.

Lue lisää:

Tarvitsenko lääkäriaikaa tutkimukseni jälkeen?

Tutkimusta suunnitellessa lääkärisi kertoo, miten kuulet tulokset: vastaanotolla, kirjeellä, puhelimitse vai sähköisesti Omakannasta. Lääkärisi myös arvioi sinulle tehtävän tutkimuksen kiireellisyyden.

Lue lisää:

Miksi tulokseni valmistuminen kestää?

On olemassa lukuisia erilaisia tutkimuksia. Päivystystutkimukset, joista lääkäri haluaa vastaukset nopeasti, myös valmistuvat nopeasti.

Joitakin harvinaisempia laboratoriotutkimuksia tehdään harvemmin tai näytteet saatetaan joutua lähettämään toiseen laboratorioon, mistä syntyy viivettä.

Kuvantamisen puolella tutkimuksen tuloksen pystyy joskus tulkitsemaan sinut tutkimuksiin lähettänyt. Yleensä kuitenkin tarvitaan erikoislääkärin lausunto.

Lausunnot annetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Lääkärillä voi olla paljon tutkimuksia jonossa odottamassa lausuntoaan.

Joskus kuvantamislausunto joudutaan pyytämään sähköisesti toisesta sairaalasta. Tällöin kyseessä on esimerkiksi tilanne, jossa tutkimukseen halutaan saada tiettyyn erikoisalaan perehtyneen radiologin lausunto.

Voinko tarkistaa tietoni?

Henkilötietolain mukaan sinulla on oikeus tarkistaa omat tietosi. Voit katsoa oman sairaanhoitopiirisi internetsivustolta, mistä saat tilattua oman sairauskertomuksesi.

Täysi-ikäisenä näet tietosi myös Omakannasta, johon kirjaudutaan joko henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Lue lisää:

Miten voin antaa palautetta?

Voit antaa palautetta täyttämällä palautelomakkeen toimipisteessä, jossa tutkimus suoritettiin tai näyte otettiin. Sähköiseen palautelomakkeeseen pääset sairaanhoitopiirin, yksikön tai toimipisteen internetsivuilta.

Palautteesi on arvokasta, sillä sen avulla voimme kehittää toimintaamme.

Sosiaalisessa mediassa annettuja palautteita eivät ammattilaiset voi kommentoida salassapitovelvollisuuden vuoksi.

Mikäli hoitoosi tai kohteluusi liittyy ongelmia tai epäselvyyksiä, niistä kannattaa ensisijassa keskustella osaston henkilökunnan ja heidän esimiestensä kanssa.

Laboratoriot

Miten minun tulee toimia laskimonäytteenoton jälkeen?

Laskimonäytteenoton jälkeen on suositeltavaa istua rauhallisesti ja painaa näytteenottokohtaa yhtäjaksoisesti noin viiden minuutin ajan verentulon tyrehdyttämiseksi.

Miten saan laboratoriotutkimusteni tulokset?

Laboratoriotutkimusten tulokset saat siitä hoitoyksiköstä, joka on määrännyt sinut tutkimuksiin. Tutkimusten tulokset menevät usein myös Omakantaan, josta pääset ne näkemään.

Kun lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut laboratoriotutkimuksiin, voit kysyä heiltä, tulevatko tulokset Omakantaan.

Lue lisää:

Miksi laboratoriotutkimusteni tulokset eivät näy Omakannassa?

Tulokset Omakantaan menevät aina hoitoyksikön kautta. Joissakin tapauksissa tässä voi olla viivettä hoitoyksiköstä ja tutkimuksesta riippuen. Osa tuloksista ei mene Omakantaan ollenkaan, asia on hoitoyksikön päätettävissä.

Kun lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut laboratoriotutkimuksiin, voit kysyä heiltä, tulevatko tulokset Omakantaan.

Lue lisää:

Kuvantaminen

Säteilenkö kuvantamistutkimuksen jälkeen?

Vaikka röntgentutkimuksessa ja tietokonetomografiassa käytetään säteilyä, sinä et kuitenkaan säteile näiden tutkimusten jälkeen. Röntgensäteet siis sammuvat heti, kun kuvaushetki on ohi. Myöskään tutkimuksessa mahdollisesti käytetty varjoaine ei aiheuta säteilyä, se toimii vain tehosteena kuvauksessa.

Magneettikuvauksessa ei säteilyä käytetä ollenkaan, vaan kuvan muodostamiseen käytetään magneettikenttää sekä radiotaajuusaaltoja. Myöskään kliinisen fysiologian ja neurofysiologian tutkimuksissa (EKG, rasituskokeet, EEG, ENMG) ei käytetä säteilyä, joten et säteile niiden jälkeen.

Sen sijaan isotooppitutkimuksen jälkeen säteilet, koska sinulle annetaan radioaktiivista lääkeainetta. Säteily on kuitenkin yleensä niin vähäistä, että voit jatkaa arkirutiinejasi tavalliseen tapaan.

Imetyksessä täytyy yleensä pitää muutamasta tunnista pariin päivään ulottuva tauko, jonka aikana myöskään pienen lapsen jatkuva sylissä pito ei ole suositeltavaa.

Jodi-131I-tutkimuksissa ja useissa isotooppihoidoissa on rajoituksia muiden ihmisten lähellä oloon tutkimuksen tai hoidon jälkeen. Tällöin saat asiasta erilliset ohjeet.

Lue lisää Tutkimukseen tulijan talosta:

Miten saan kuvantamistutkimukseni tulokset?

Kuvantamisyksikön henkilökunta ei anna tuloksia tutkimuksista suoraan sinulle, vaan ne lähetetään sinua hoitavalle lääkärille. Lääkärisi kertoo, miten kuulet tulokset: vastaanotolla, kirjeellä, puhelimitse vai sähköisesti Omakannasta.

Lääkäri myös arvioi sinulle tehtävän tutkimuksen kiireellisyyden. Usein yksittäinen tutkimus on vain yksi monesta menetelmästä, joilla lääkäri muodostaa tilanteestasi kokonaiskuvan ja laatii hoitosuunnitelman.

Kun lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut tutkimuksiin, voit kysyä heiltä, tulevatko tulokset Omakantaan.

Lue lisää:

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019