Vaikka röntgentutkimuksessa ja tietokonetomografiassa käytetään säteilyä, sinä et kuitenkaan säteile näiden tutkimusten jälkeen. Röntgensäteet siis sammuvat heti, kun kuvaushetki on ohi. Myöskään tutkimuksessa mahdollisesti käytetty varjoaine ei aiheuta säteilyä, se toimii vain tehosteena kuvauksessa.
Magneettikuvauksessa ei säteilyä käytetä ollenkaan, vaan kuvan muodostamiseen käytetään magneettikenttää sekä radiotaajuusaaltoja. Myöskään kliinisen fysiologian ja neurofysiologian tutkimuksissa (EKG, rasituskokeet, EEG, ENMG) ei käytetä säteilyä, joten et säteile niiden jälkeen.
Sen sijaan isotooppitutkimuksen jälkeen säteilet, koska sinulle annetaan radioaktiivista lääkeainetta. Säteily on kuitenkin yleensä niin vähäistä, että voit jatkaa arkirutiinejasi tavalliseen tapaan.
Imetyksessä täytyy yleensä pitää muutamasta tunnista pariin päivään ulottuva tauko, jonka aikana myöskään pienen lapsen jatkuva sylissä pito ei ole suositeltavaa.
Jodi-131I-tutkimuksissa ja useissa isotooppihoidoissa on rajoituksia muiden ihmisten lähellä oloon tutkimuksen tai hoidon jälkeen. Tällöin saat asiasta erilliset ohjeet.
Lue lisää Tutkimukseen tulijan talosta:
Kuvantamisyksikön henkilökunta ei anna tuloksia tutkimuksista suoraan sinulle, vaan ne lähetetään sinua hoitavalle lääkärille. Lääkärisi kertoo, miten kuulet tulokset: vastaanotolla, kirjeellä, puhelimitse vai sähköisesti Omakannasta.
Lääkäri myös arvioi sinulle tehtävän tutkimuksen kiireellisyyden. Usein yksittäinen tutkimus on vain yksi monesta menetelmästä, joilla lääkäri muodostaa tilanteestasi kokonaiskuvan ja laatii hoitosuunnitelman.
Kun lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut tutkimuksiin, voit kysyä heiltä, tulevatko tulokset Omakantaan.
Lue lisää: